Verkkouutiset

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 6. kesäkuuta 2023., LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo: Presidentin valtaoikeuksiin ei tällä hetkellä muutostarvetta

Hallituksen muodostajan mukaan asiaa on tarkoitus pohtia, kun Nato-jäsenyydestä saadaan lisää kokemusta.

Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.) mukaan Säätytalon hallitusneuvotteluissa ei ole mitään hanketta lähteä erityisesti kaventamaan presidentin valtaoikeuksia.

Eri instituutioiden yhteistoimintaa on tarkoitus arvioida kuitenkin, kun Nato-jäsenyydestä saadaan lisää  kokemuksia. Iltalehden tietojen mukaan presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen liittyen aiotaan tehdä parlamentaarinen selvitys.

– Tällä hetkellä ei ole mitään muutostarvetta. Kun Nato-jäsenyys on vasta hetki sitten alkanut, minusta on aivan luonnollista – kun tästä (jäsenyydestä) saadaan kokemusta, että arvioidaan, miten instituutioiden yhteistoiminta sujuu ja sen pohjalta voidaan tehdä sitten muutoksia, Orpo kommentoi asiaa toimittajille tiistaina aamulla Säätytalolla.

Orpon mukaan asiasta ei ole välttämättä tarvetta kirjata hallitusohjelmaan mitään:

– Perustuslakivaliokunta taisi todeta lausunnossaan Nato-jäsenyyden yhteydessä, että nykyiset instituutiot ja vallanjako pitävät sisällään, että Nato sopii niihin, mutta velvoitti myöskin valtioneuvostoa arvioimaan, miten sitten käytännössä tämä Nato-jäsenyys toimii.

– Minusta se on jo sinällään fakta, joka on olemassa. En tiedä, onko tarvetta hallitusohjelmaan erityisesti kirjata asiasta mitään.

Orpo kuvasi jo eilen maanantaina, miten maali hallitusneuvotteluissa häämöttää, mutta ohjelman valmistuminen saattaa venyä ensi viikonlopun yli.

–  Tänään katsotaan puheenjohtajapöydässä aamulla, mitä papereita pystytään hyväksymään loppuun asti ja siinä yhteydessä tehdään myöskin päätös, ollaanko me valmiita julkaisemaan jo jotakin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)