Verkkouutiset

Petteri Orpo Eurooppa-neuvoston kokouksessa. AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD

Petteri Orpo: Emme halua Harkovasta seuraavaa Mariupolia

Pääministerin mukaan aseapua Ukrainalle pitää kiirehtiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) osallistui keskiviikkona ylimääräiseen Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

EU:n jäsenmaiden valtiojohtajat vaihtoivat kokouksessa näkemyksiä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa videon välityksellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

EU tuomitsi jyrkästi Venäjän tihentyneet ilmaiskut, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin ja kriittiseen infrastruktuuriin. Pääministeri Orpo kiirehti aseapua Ukrainalle.

– Ukrainalla ei ole aikaa odottaa kompromisseja. Ukraina tarvitsee pikaisesti lisää apua. EU:n on oltava valmis tekemään enemmän. Ukrainan ilmapuolustusta on vahvistettava, ja ammuksia on toimitettava nopeammin. Emme halua Harkovasta seuraavaa Mariupolia, pääministeri sanoi valtioneuvoston tiedotteen mukaan.

Kokouksessa käsiteltiin myös Lähi-idän turvallisuustilannetta.

EU tuomitsi Iranin tekemät iskut Israeliin ja ilmoitti laajentavansa Iranin vastaisia toimiaan. Unioni vetosi kaikkia osapuolia pidättäytymään toimista, jotka voisivat edelleen lisätä jännitettä Lähi-idässä.

Orpo muistutti, että myös Etelä-Libanonissa on jännitteinen tilanne.

– Tulitauko Gazassa edesauttaisi vakautta koko Lähi-idän alueella, myös Etelä-Libanonissa.

Valtiojohtajat kävivät myös strategisen keskustelun EU:n ja Turkin suhteista. Näkemysten vaihtoa pohjusti komission tiedonanto poliittisista, taloudellisista ja kaupankäynnin suhteista.

Eurooppa-neuvosto ohjeisti jäsenmaita edelleen valmistelemaan yhteistyön mahdollisuuksia.

Pääministeri Orpon mukaan Turkki-suhteiden kehittyminen hyödyttäisi molempia osapuolia ja edistäisi samalla koko itäisen Välimeren alueen turvallisuutta.

– EU:n ja Turkin on kyettävä dialogiin niillä alueille, joissa sillä on yhteisiä tavoitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi maahanmuutto, ilmastokysymykset ja energia-asiat.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)