Verkkouutiset

Maakaasun siirtopiste Varsovan lähellä. LEHTIKUVA / AFP Janek Skarzynski

Petri Sarvamaa: Gazprombank asetettava EU:n pakotelistalle 

Europarlamentaarikon mukaan Venäjän ja EU:n välinen energiasota kiihtyy entisestään.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa vaatii, että Venäjän yksi suurimmista kaasuyhtiöiden maksunvälitykseen osallistuvista pankeista asetettaisiin EU:n pakotelistalle.

– Sapettaa, kuinka eurooppalaiset kaasuyhtiöt keksivät porsaanreikiä yhteisen rintaman murtamiseksi. Tässä menee jälleen kansalliset intressit yhteisen hyvän edelle, mikä puolestaan tuo [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin sotakassaan vain lisää rahaa, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

– Gazprombankin olisi pitänyt olla pakotteiden piirissä jo alusta alkaen, ja tämä pitäisi tehdä nyt valmistelussa olevan kuudennen pakotepaketin myötä välittömästi. On melko kaksinaismoralistista asettaa vain sellaisia pakotteita, joiden käytännön vaikutus Venäjän sodan rahoittamisen katkaisemiseksi on marginaalinen, Sarvamaa jatkaa

Mediatietojen mukaan useat EU:n jäsenvaltiot kuten Saksa, Itävalta, Unkari sekä Slovakia olisivat valmiina maksamaan Venäjälle kaasusta euroissa, ja valtuuttaisivat tämän jälkeen pankin vaihtamaan valuutan rupliksi.

– Myös Suomella on näppinsä pelissä, sillä valtionyhtiö Fortum omistaa saksalaisesta energiayhtiöstä Uniperista merkittävän osuuden. Jos Suomi haluaa seisoa historian oikealla puolella, on hallituksen vaikutettava kaikin keinoin siihen, että suomalaiset yhtiöt eivät edes tytäryhtiöidensä kautta osallistu Venäjän sodan rahoittamiseen.

Petri Sarvamaan mukaan Venäjän ja EU:n välinen energiasota kiihtyy entisestään, ja tästä viimeisin osoitus on Puolan ja Bulgarian kaasutoimitusten katkaiseminen.

– Venäjä laittaa jatkuvasti pökköä pesään kiihdyttääkseen sotaa Ukrainassa, mutta myös energiakriisiä Euroopassa. Tähän on kyettävä vastaamaan hyvin voimakkaasti. Kuudennen pakotepaketin kanssa ei sovi enää aikailla, ja sen vaikutusten on oltava aikaisiin pakotteisiin verrattuna moninkertaiset, Sarvamaa toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)