Verkkouutiset

Perustuslakivaliokunnan kokoushuone eduskunnassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja syyttää kansanedustajia väärän tiedon levittämisestä

Heikki Vestmanin mukaan Li Andersson ja Tytti Tuppurainen yrittävät vaikuttaa julkisuuden kautta valiokunnan toimintaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakiovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Vestmanin (kok.) mukaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen yrittävät vaikuttaa julkisuuden kautta valiokunnan toimintaan.

– On suorastaan ennenkuulumatonta, että yhden eduskuntapuolueen puheenjohtaja ja toisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja levittävät julkisuudessa väärää tietoa perustuslakivaliokunnan toiminnasta ja kommentoivat kesken olevaa lakiesitysten perustuslainmukaisuuden arviointia, Vestman kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Andersson ja Tuppurainen eivät ole perustuslakivaliokunnan jäseniä.

– Perustuslakivaliokunnan valtiosääntöisen aseman vuoksi eduskuntapuolueiden ja eduskuntaryhmien ei tulisi puuttua julkisuuden kautta ja muutenkaan valiokunnan ulkopuolelta lakiesitysten perustuslainmukaisuuden arviointiin. Yleisesti valtiosääntöoikeudellinen keskustelu on toki tervetullutta, Vestman toteaa.

Perustuslakivaliokunta saattaa Helsingin Sanomien tietojen mukaan joutua tiistaina äänestämään sosiaalietuuksien indeksien jäädyttämisestä. Oikeustieteilijät arioivat myös HS:ssä, että valiokunnan olisi pitänyt arvioida sosiaaliturvan heikennysten vaikutuksia yhdessä. Näin tehtiin esimerkiksi sote-lakien kanssa tehtiin.

Li Andersson kommentoi uutista ja kirjoitti X:ssä pitävänsä asiaa skandaalina.

– Hallituksen edustajat ovat puhuneet kokonaisvaikutusten arvioinnista näiden historiallisen kovien sosiaaliturvaleikkausten kohdalla. Nyt hallituspuolueiden edustajat päättivät, ettei tätä arviointia perustuslakivaliokunnassa tehdä, hän sanoi.

Tytti Tuppurainen kommentoi uutista ja pohti tiedotteessaan, että kunnioitetaanko ”tässä maassa oikeusvaltioperiaatetta”.

Vestman korjaa kansanedustajien esittämiä väitteitä.

– Perustuslakivaliokunta aloitti säästölakien käsittelyn yksimielisesti valiokuntaneuvosten esityksestä tavanomaisen tapaan eli asiakohtaisesti. Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, käsittelytapaäänestys 14.11. ei jakaantunut hallitus-oppositio-linjan mukaan, minkä voi laskea pöytäkirjastakin, Vestman kirjoittaa.

– Julkisuudessa viitattu äänestys 14.11. ei koskenut lakiesitysten perustuslainmukaisuutta tai sitä, ettei säästölakien yhteisvaikutuksia arvioida. Kyseessä oleva äänestys koski näiden asioiden käsittelyn yhdistämistä sekä jo saatua selvitystä täydentävän selvityksen pyytämistä, hän jatkaa.

Vestman muistuttaa eduskunnan toimintaa ohjaavista säännöistä.

– Valiokuntien toimintaa koskevien puhemiesneuvoston yleisohjeiden mukaan lakiesitysten käsittelyn yhdistäminen on tarkoituksenmukaisuuskysymys. Valiokunnan tulee ilman aiheetonta viivytystä käsitellä sinne lähetetyt asiat. On syytä huomata, ettei perustuslakivaliokunnan tehtävä arvioida huolella lakiesitysten perustuslainmukaisuus tarkoita sitä, että perustuslakivaliokunta saisi asettua eduskunnan lainsäädäntötyön esteeksi, Vestman kirjoittaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistusta koskevista lakiesityksistä hänen mukaansa annettiin yhteinen lausunto, koska ne muodostivat oikeudellisen kokonaisuuden.

– Mutta perustuslakivaliokunnan käytäntö ei ole ennenkään ollut yhdistää säästölakien käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan käytäntö on ollut käsitellä säästölait erikseen, Vestman kertoo.

Hänen mukaansa merkityksellistä on, että valtiosääntöoikeuden yleisten kysymysten asiantuntijoilla on ollut eri näkemyksiä siitä, onko perustuslakivaliokunnan tarpeellista tai edes mahdollista antaa säästölakien perustuslainmukaisuudesta yhteinen lausunto.

– Edellä olevan perusteella voi todeta, että julkisuudessa esitetty väite, jonka mukaan perustuslakivaliokunnan päätös olla yhdistämättä lakiesitysten käsittely olisi ”ristiriidassa oikeusvaltioperiaatteen kanssa” on totuudenvastainen ja vaikuttaa puoluepolitikoinnilta, Vestman kuittaa Tuppuraiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)