Pelkkä kalan haju voi riittää allergiakohtaukseen

Jouluisin suositut pähkinät ja kala ovat Allergia- ja astmaliiton mukaan tyypillisiä voimakkaan allergisen reaktion aiheuttajia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että vakava ruoka-allergia tulee muistaa myös juhlapöydässä. Lievästi allerginen voi saada jostain ruoka-aineesta vain vähäistä suun kutinaa, mutta joku toinen voi saada vakavan allergisen reaktion murusestakin.

– Tärkeää on se, että läheiset ymmärtävät vakavan allergian ja ottavat asian todesta, kun siitä kerrotaan. Esimerkiksi voimakkaasti pähkinä- tai maitoallergiselle lapselle ei saa tarjota pientäkään palaa suklaata, kertoo allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Jouluisin suositut pähkinät ja kala ovat Allergia- ja astmaliiton mukaan tyypillisiä voimakkaan allergisen reaktion aiheuttajia. Kala-allergia voi olla niin voimakas, että allergiaoireita tulee jo pelkästä kalan hajusta.

– Jos joukossa on voimakkaasti allerginen, hänelle oireita aiheuttavat ruoat pidetään erillään muista ruoista niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä. Valmistusastiat ja ottimet pidetään myös toisistaan erillään, Vuorenmaa huomauttaa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan joulun herkut on helppo tehdä korvaamalla oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Joulupuuro voidaan valmistaa vaikka kookosmaidosta. Jos perinteinen manteli aiheuttaa oireita pähkinäallergiselle, puuroon voidaan lisätä mantelin sijasta makaroni.

– Neuvonnastamme kysytään usein eri pähkinöistä. Joissakin tapauksissa nimi johtaa harhaan. Esimerkiksi muskotti- ja kookospähkinä eivät ole pähkinöitä ja ne sopivat siis myös pähkinäallergiselle, Vuorenmaa kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)