Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että vakava ruoka-allergia tulee muistaa myös juhlapöydässä. Lievästi allerginen voi saada jostain ruoka-aineesta vain vähäistä suun kutinaa, mutta joku toinen voi saada vakavan allergisen reaktion murusestakin.
– Tärkeää on se, että läheiset ymmärtävät vakavan allergian ja ottavat asian todesta, kun siitä kerrotaan. Esimerkiksi voimakkaasti pähkinä- tai maitoallergiselle lapselle ei saa tarjota pientäkään palaa suklaata, kertoo allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.
Jouluisin suositut pähkinät ja kala ovat Allergia- ja astmaliiton mukaan tyypillisiä voimakkaan allergisen reaktion aiheuttajia. Kala-allergia voi olla niin voimakas, että allergiaoireita tulee jo pelkästä kalan hajusta.
– Jos joukossa on voimakkaasti allerginen, hänelle oireita aiheuttavat ruoat pidetään erillään muista ruoista niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä. Valmistusastiat ja ottimet pidetään myös toisistaan erillään, Vuorenmaa huomauttaa.
Allergia- ja astmaliiton mukaan joulun herkut on helppo tehdä korvaamalla oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Joulupuuro voidaan valmistaa vaikka kookosmaidosta. Jos perinteinen manteli aiheuttaa oireita pähkinäallergiselle, puuroon voidaan lisätä mantelin sijasta makaroni.
– Neuvonnastamme kysytään usein eri pähkinöistä. Joissakin tapauksissa nimi johtaa harhaan. Esimerkiksi muskotti- ja kookospähkinä eivät ole pähkinöitä ja ne sopivat siis myös pähkinäallergiselle, Vuorenmaa kertoo.





