Verkkouutiset

Telakan nostokurkia. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

”Pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät Suomea pelasta”

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen kehysriihessä on löydettävä lisää kasvun eväitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamarin mukaan maanantaina alkavassa kehysriihessä on löydettävä uusia kohdennettuja keinoja talouden kasvun edistämiseksi.

– Vaikka nykyiset sopeutustoimet ovat tarpeellisia julkisen talouden tasapainottamiseksi, pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät yksin riitä kääntämään Suomen taloutta kasvu-uralle, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallituksen on määrä päättää kolmen miljardin euron uusista sopeutustoimista. Uusien säästöjen lisäksi kehysriihestä on odotettavissa myös veronkorotuksia.

Romakkaniemen mukaan veronkorotukset pitää tehdä siten, että ne haittaavat mahdollisimman vähän talouskasvua ja työllisyyttä. Hän toivoo niiden rinnalle kasvua ja investointeja vauhdittavia verokannustimia.

– Työnteon kannustimia ja yritysten kilpailukykyä heikentävien veronkorotusten toteuttaminen tässä suhdannetilanteessa vaikuttaisi negatiivisesti pitkän aikavälin kasvuun. Suomen talous ei ole kasvanut 15 vuoteen juuri lainkaan ja kasvuun kiinni pääseminen edellyttää sitä, että sopeutustoimien rinnalla toteutetaan myös tarkasti kohdennettuja kannustimia, joilla vauhditetaan kasvua ja mahdollistetaan kansainvälisten investointien kotiuttaminen Suomeen.

Verokannustimet ovat Romakkaniemen mukaan entistä näkyvämmässä asemassa kansainvälisessä investointikilpailussa.

Keskuskauppakamari on esittänyt nopeaa investointiverohyvityksen käyttöönottamisen selvittämistä. Investointiverohyvitysmallissa investoinnin tekevä yritys saa kuitattua voitoistaan perittäviä yhteisöveroja hyvityksillä, jotka myönnetään tukeen oikeuttavien investointien kuluista.

Romakkaniemi muistuttaa, että myös puhtaassa siirtymässä on valtava investointipotentiaali, ja yrityksillä on investointisuunnitelmia eri puolilla maata.

– Teolliset investoinnit ovat ratkaisevassa asemassa sekä taloudellisen kasvun että päästötavoitteiden saavuttamisessa. Suomen pitää tarjota kilpailukykyisin toimintaympäristö yrityksille investoida. Tämä tarkoittaa kannustavaa ja ennakoitavaa verotusta, sujuvaa luvitusta, edullista ja toimitusvarmaa, päästötöntä sähköä sekä palvelutasoltaan hyväkuntoista liikenne- ja muuta infrastruktuuria.

Yritykset tarvitsevat hänen mukaansa myös korkean osaamistason työvoimaa.

– Tämä edellyttää työnteon kannustimien parantamisen lisäksi hallitukselta sitoutumista korkean osaamistason ylläpitämiseen, välttämällä toimia, jotka heikentävät koulutusta. Samalla on myös poistettava kaikki ne esteet, jotka hankaloittavat kansainvälisen työvoiman saantia, Romakkaniemi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)