Verkkouutiset

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kyltti kokoushuoneen ovella eduskunnassa Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Paljon puhutulle rajamenettelylle ei estettä perustuslaista

Valiokunnan lausunto asiasta on yksimielinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perustuslakivaliokunta (PeV) linjasi rajamenettelyä koskevan esityksen perustuslainmukaisuudesta. Lausunto on yksimielinen.

Asiasta kertoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) viestipalvelu X:ssä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Rajamenettely, mukaan lukien tp-hakijan velvoite pysyä esteaidoin rajatulla vastaanottokeskuksen alueella määräajan, voidaan säätää perustuslain estämättä, Vestman kirjoittaa.

Hänen mukaansa kyse on EU-direktiivin mukaisen rajamenettelyn käyttöönotosta: Tietyt turvapaikkahakemukset käsitellään nopeutetusti hakijoiden ollessa rajan läheisyydessä.

PeV arvioi jo viime kaudella rajamenettelyesitystä, joka raukesi. Nyt esityksessä on valtiosääntöisesti Vestmanin mukaan merkityksellisiä eroja.

– Ensinnäkin rajamenettely esitetään otettavaksi käyttöön kaikissa menettelydirektiivin sallimissa tilanteissa. Rajamenettelyn käyttöönottoon ei siten liity kynnystä tai erityistä päätöksentekoa, vaan sitä sovelletaan lain nojalla.

Toiseksi hakijan velvoite pysyä vastaanottokeskuksen alueella määräajan varmistetaan esityksen mukaan esteaidoin.

PeVin mukaan liikkumisvapauden rajoituksille on osoitettavissa perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävät perusteet.

– Liikkumisvapauden rajoitusten hyväksyttävät perusteet palautuvat väärinkäytösten estämiseen, perusteettomien hakemusten tehokkaaseen käsittelyyn ja tarpeeseen tehostaa EUn ulkorajalla edelleenliikkumisen valvontaa. Jälkimmäinen on yhteydessä myös kansalliseen turvallisuuteen, Vestman kirjoittaa.

PeVin mukaan hallituksen esityksessä on huomioitu asianmukaisesti PeVin aiemmin liikkumisvapauden rajoituksen täsmällisyydestä ja tarkkarajaisuudesta tekemät valtiosääntöoikeudelliset huomautukset.

Vestmanin mukaan PeVillä ei ollut huomautettavaa liikkumisvapauden rajoituksesta. PeV kiinnitti lopuksi huomiota lasten oikeuksien toteutumiseen rajamenettelyä sovellettaessa.

– Rajamenettelylakiesityksen valmistelusta PeV totesi, että esitys edustaa hyvää lainvalmistelutapaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)