Verkkouutiset

Paljastus ”Putinin” palkkasotilaista: Se on verkosto, jolla laajat tavoitteet

Kun palkkasoturit syyllistyvät sotarikoksiin, Kreml pesee asiantuntijoiden mukaan kätensä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutisissa maailman kriisipesäkkeistä, kuten Ukrainasta, Syyriasta ja eri puolilta Afrikkaa, on kerrottu palkkataistelijoista, jotka toimivat yksityisen venäläisen sotilasyhtiö Wagner Groupin riveissä.

Äskettäin julkaistu YK:n asiantuntijaryhmän raportti vahvisti entisestään käsityksiä siitä, että Wagnerin sotilaat rikkovat räikeästi sodankäynnin kansainvälisiä oikeussääntöjä. Raportissa viitataan muun muassa siviiliväestöön kohdistuneisiin ryöstelyihin, raiskauksiin ja murhiin.

Wagnerin operaatioissa ei ole amerikkalaisen Foreign Policy -lehden (FP) mukaan kyse vain tavanomaisesta kaupallisesta palkkasotilastoiminnasta, vaan myös kohdemaiden luonnonvarojen riistämisestä sekä presidentti Vladimir Putinin hallinnon ulkopoliittisten tavoitteiden edistämisestä.

– Ensimmäinen asia, joka Wagner Groupista on syytä ymmärtää, on se, että Wagner Groupia ei mitä ilmeisimmin ole. Tutkijoiden käsityksen mukaan sen nimistä yhtiötä ei ole rekisteröity, FP toteaa.

Kyse onkin lehden mukaan tosiasiassa useiden yhtiöiden ja palkkasoturiryhmien muodostamasta verkostosta, joiden omistussuhteet ja logistiikkajärjestelmät ovat osin yhteiset.

”Lain mukaan kiellettyä”

Ensimmäinen havainto Wagnerista on vuodelta 2014 Ukrainasta, jossa sen sotilaat toimivat Venäjän asevoimien tukena Krimin valtauksessa. Sittemmin sen lonkerot ovat levittäytyneet ainakin Syyriaan, Libyaan, Sudaniin, Madagaskarille, Mosambikiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan.

– On äärimmäisen ongelmallista kutsua sitä edelleen Wagner Groupiksi, sillä siitä saa vaikutelman, että kyse on haamutoimijoista, joita ei voi jäljittää, vaikka näin ei todellakaan ole, yhdysvaltalaista Center on the Future of War -tutkimushanketta edustava Candace Rondeaux sanoo.

Epämääräisyys vaikeuttaa hänen mielestään olennaisesti Venäjän palkkasotilastoiminnan patoamista ja siihen liittyvien riskien hallintaa.

Julkisuudessa Wagner on henkilöitynyt ”Putinin kokkinakin” tunnettuun liikemies Jevgeni Prigožiniin, jonka todellisena tehtävänä lienee Columbian yliopistossa työskentelevän professori Kimberly Martenin mukaan häivyttää sen toiminnan yhteyksiä Venäjän puolustushallintoon.

– Olen varma. että hän saa valtavan siivun palkkioista, ja lisäksi hänen yhtiönsä näyttävät hyötyvän, kun pelissä on mineraaleja tai öljyä, hän toteaa.

Kremlin kannalta on luonnollisesti kätevää, että esimerkiksi Keski-Afrikan sotarikoksista syytetään nimenomaan venäläisiä Wagnerin palkkasotilaita, ei maan varsinaisten asevoimien joukkoja.

– Venäjän vastaus meille on se, että yhtiötä ei ole oikeudellisesti olemassa, että yksityisiä sotilasyhtiöitä ei ole Venäjän laissa sallittu ja että palkkasotilastoiminta on Venäjän lain mukaan kielletty, kertoo asiaa selvittänyttä YK:n tutkimusryhmää edustava Sorcha MacLeod.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)