Verkkouutiset

Venäläisiä partioimassa miehittämällään H'ersonin alueella. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

”He ampuvat mielivaltaisesti” – paenneet kertovat miehitettyjen alueiden kauhuista

Pakolaisten mukaan hyökkääjän valtaamilla alueilla vallitsee pelon ilmapiiri.

Venäjän miehittämältä Hersonin alueelta paenneet siviilit ovat saaneet osakseen karua kohtelua venäläisjoukkojen toimesta, kertoo CNN.

Kertomusten mukaan alueella vallitsee pelon ilmapiiri, ihmisiä katoaa välillä öisin ja elintarvikkeista on pulaa. Työtä ja rahaa ei ole. Sotilaspartiot kiertävät kaupungissa, pahoinpidellen ja ammuskellen välillä mielivaltaisesti. Hersonissa aluksi miehitystä vastaan pidetyt mielenosoitukset loppuivat, kun venäläiset alkoivat ampua niitä kohti.

Vaikka miehittäjän joukot ovatkin lisänneet tarkastuspisteitä ja partioita, tuhannet siviilit yrittävät edelleen päästä pois vallatuilta alueilta. Pakoreittejä etsitään eri teiltä ja eri vuorokauden aikoina.

Matka on vaarallinen, sillä pakenevia siviilejä on kuollut venäläisten satunnaisessa tulituksessa. Osa saattueista pyrkii jopa palaamaan ja tuomaan asukkaille lääkkeitä tai huolehtimaan muuten taakse jääneistä perheenjäsenistä, joutuen paikoin jopa tykistötulen kohteeksi. Venäläiset myös ohjaavat pois haluavia aiemmin anneksoimalleen Krimille.

Pakoon Ukrainan hallussa olevalle alueelle perheensä kanssa päässyt Daniil kertoo pakomatkan kestäneen kahdeksan päivää. Ensimmäisellä yrityksellä venäläiset ampuivat saattueen kärkiautoa ja käskivät heidät palaamaan. Yritykset seurasivat toistaan.

– Kahdeksantena päivänä lähdimme kotoamme neljältä aamulla ja olimme saattueen ensimmäisinä. Venäläiset antoivat meidän mennä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS