Verkkouutiset

”Paavo Väyrysen ulkopoliittista todellisuutta ei ole enää olemassa”

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan Ukrainalla on täysi oikeus itsenäisenä valtiona päättää Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mielestä europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) elää menneessä.

– Paavo Väyrysen ulko- ja turvallisuuspoliittinen analyysi lähtee sellaisesta kehikosta, jota ei ole enää olemassa, Sarvamaa sanoo Verkkouutisille.

Paavo Väyrynen esitti uudenvuodenaattona blogissaan, että Krimistä tulisi Puerto Ricon kaltainen itsehallintoalue. Esityksen mukaan Itä-Ukrainan Donbassista tulisi Ukrainaan kuuluva autonominen alue, Ukraina säilyisi liittoutumattomana, Krimin ”ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä” ja Ukraina pysyisi EU:n ja Euraasian unionin ulkopuolella.

– Se on hyvä ja kaunis ajatus, mutta tämä ei ole ihan niin yksinkertaista. Jos me lähdemme tässä vaiheessa luomaan ratkaisuja, jotka perustuvat sellaiseen eurooppalaiseen turvallisuuspoliittiseen todellisuuteen, jota juuri tällä hetkellä ei ole olemassa, niin me menemme ojasta allikkoon, Sarvamaa arvioi.

Sarvamaan mukaan nyt on pidettävä huolta EU:n perusperiaatteista, jotka ovat täysin selvät: kansainvälisen oikeuden, itsenäisten valtioiden suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen.

– Tilanne ei ole vielä täysin selvä Itä-Ukrainan osalta. Sen vuoksi nyt ei pidä kiirehtiä.

Ukrainan parlamentti äänesti joulun alla, että maalla täytyy olla oikeus sotilaalliseen liittoutumiseen.

Väyrynen epäili Verkkouutisille lähettämässään kirjoituksessa, ettei Naton jäsenenä voisi olla yhtenäinen Ukraina, johon kuuluvat myös Donbassin alue ja Krim Venäjälle kuuluvine sotilastukikohtineen.

– Totta kai Ukrainalla on itsenäisenä valtiona täysi ja suvereeni oikeus päättää siitä, haluavatko he hakea Naton jäsenyyttä. Se on täysin eri asia kuin se, että tuleeko Ukrainasta Naton jäsen ja milloin, Sarvamaa sanoo.

Väyrynen totesi Kimmo Sasin (kok.) olevan periaatteessa aivan oikeassa, kun hän katsoi Väyrysen tarjoavan Ukrainalle Kekkosen ajan Suomen-mallia.

– Meidän tehtävämme ei ole nyt ryhtyä neuvomaan Ukrainaa. Ukrainan intressissä on ilman muuta ottaa huomioon Venäjän turvallisuusedut; se on osa reaaliulkopolitiikkaa ja itsestään selvyys, Sarvamaa toteaa.

– Ukrainan vaaleilla valitut poliittiset päättäjät sitten päättävät, miten he muodostavat ulko-, turvallisuus-, talous- ja kauppapolitiikkansa ja missä on Ukrainan paikka Euroopan kartalla.

Uusimmat
MAINOS