Verkkouutiset

Valtioneuvoston linna Helsingissä. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministerin uudelle avustajalle tyrmäys: Ylimitoitettua

Ehdotuksen arvioidaan perustuvan virheellisille oletuksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministerille on suunniteltu valtioneuvoston kansliaan turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa. Tehtävää varten halutaan perustaa uusi yksikkö.

Asiaan liittyvä asetusluonnos perusteluineen on ollut lausuntokierroksella ministeriöissä, tasavallan presidentin kansliassa ja pääesikunnassa. Ylen mukaan valtioneuvoston kansliassa kirjoitettua esitystä on ideoitu pitkälti pääministeri Sanna Marinin (sd.) esikunnassa.

Uuden neuvonantajan rekrytointiprosessi aloitettaisiin jo ennen asetuksen voimaantuloa 1. maaliskuuta.

Lausuntopalaute on ollut monilta osin kielteistä. Ulkoministeriö toteaa omassa lausunnossaan, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluvat sen toimialaan. Ministeriö valmistelee ohjeet Naton neuvoston kokouksiin ja erityisedustustolle Natossa.

Lausunnossa arvioidaan, että ehdotus voisi hämärtää valtioneuvoston kanslian ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministeriöiden toimivallan jakoa. Muutos voisi lisäksi aiheuttaa epäselvyyttä toimivallan siirtymisestä valtioneuvoston kanslialle, ulkoministeriö varoittaa.

Myös tasavallan presidentin kanslia tyrmää ehdotuksen uudesta neuvonantajasta. Muutosta luonnehditaan ennenaikaiseksi ja ylimitoitetuksi.

– Ehdotus perustunee todennäköisesti erheelliseen olettamukseen poliittista ohjausta vaativien Nato-asioiden merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta, lausunnossa todetaan.

Tasavallan presidentin kanslia pitää nykyistä järjestelmää toimivana ja työnjakoa selkeänä. Lausunnon mukaan tasavallan presidentin ja valtioneuvoston tai valtioneuvoston sisäisiä toimivaltasuhteita ei ole tarpeen muuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)