Verkkouutiset

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. AFP/LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND

Pääministeri varoittaa Ukrainan presidenttiä loukkaamasta toiste Puolaa

Mateusz Morawieckin mukaan Puolan kansa ei anna tämän tapahtua koskaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki viestittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille, ettei tämä koskaan enää loukkaisi puolalaisia sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti sanoi naapurinsa pitävän showta viljavientikiistassa.

Zelenskyi kritisoi Puolaa peitellysti Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksessa tiistaina sanoen, että viljakiista on ”poliittista teatteria”, ja että ”jotkut ystävistämme Euroopassa ovat tehneet trillerin viljasta”.

Perjantaina Puolan Swidnikissä järjestetyssä mielenosoituksessa Morawiecki iski jälleen takaisin.

– Haluan sanoa presidentti Zelenskyille, ettei hän koskaan enää loukkaisi puolalaisia, kuten hän teki hiljattain YK:ssa pitämässään puheessa, Morawiecki totesi CNN:n mukaan.

– Puolan kansa ei koskaan anna tämän tapahtua, ja Puolan hyvän nimen puolustaminen ei ole vain velvollisuuteni ja kunniani, vaan myös Puolan hallituksen tärkein tehtävä, hän lisäsi.

Morawieckin kommentit uhkaavat syventää kahtiajakoa maiden välillä, jotka ovat aiemmin olleet läheisiä liittolaisia vastustaessaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Jännitteet maiden välillä ovat lisääntyneet viime viikkoina viljanvientikiellosta, jonka useat EU-maat asettivat aiemmin tänä vuonna suojellakseen paikallisten maanviljelijöiden toimeentuloa, koska he olivat huolissaan Ukrainan viljan alhaisesta hinnasta verrattuna kotimaiseen tuotantoon.

EU ilmoitti suunnitelmistaan keskeyttää kielto viime viikolla, mutta Puola – Unkarin ja Slovakian ohella – ilmoitti pitävänsä siitä kiinni, mikä herätti vastalauseita Ukrainasta. Ukraina ukasi nostaa kanteet kyseistä kolmea maata vastaan.

Puolan presidentti Andrzej Duda koetti torstaina tyynnytellä maiden välistä sanailua sanoen olevansa valmis keskustelemaan Zelenskyin kanssa ”ystävinä” maiden välisten ”vaikeiden tilanteiden” ratkaisemiseksi.

Kysyttäessä, olivatko Zelenskyin kommentit järkyttyviä, Duda vastasi: ”Ehkä järkyttynyt on liian voimakas sana.”

– Olin katkera, sanoisin mieluummin niin. Sanon näin: Pysytään rauhallisena, ei nosteta lämpöä, koska tämä on riita, joka koskee pientä osaa suhteistamme. Älkäämme antako sen vaikuttaa kokonaisuuteen, koska sille ei ole oikeutusta ja vain muut hyötyvät siitä, Duda sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)