Verkkouutiset

Pääministeri Sanna Marin ja opetusministeri Li Andersson. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Pääministeri ei saa hallituksensa rivejä suoriksi”

Timo Heinosen mielestä vasemmistoliitto pakoilee vastuuta.

Hallituspuolue vasemmistoliiton irtiotto potilasturvallisuuslaista näyttää kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mielestä vastuunpakoilulta.

– Mustan Audin takapenkki on kuitenkin vasemmistoliiton opetusministeri Li Anderssonille ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselle niin mieluisa, etteivät he tule hallitusta tämän takia jättämään, Heinonen toteaa Verkkouutisille.

Hallituksen esitys potilasturvallisuuslaista on eduskunnan lähetekeskustelussa tänään keskiviikkona. Laki antaisi mahdollisuuden rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta. Hoitajat voitaisiin tarvittaessa pakottaa myös töihin sakon uhalla. Hoitajaliitot Tehy ja SuPer ovat arvostelleet rajusti hallituksen esitystä.

Vasemmistoliiton ministerit tukevat hallituksen esitystä, mutta puolueen eduskuntaryhmä on ilmoittanut vastustavansa sitä nykymuodossaan. Ryhmä vaatii lakiin muutoksia eduskuntakäsittelyn aikana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole halunnut ottaa kantaa siihen, voiko vasemmistoliitto jatkaa hallituksessa, jos sen eduskuntaryhmä äänestää eduskunnassa esitystä vastaan.

– En halua mennä tällaiseen keskusteluun tässä vaiheessa. Käymme keskustelua vasemmistoliiton kanssa ja hallituksen keskuudessa. Kyse on vakavasta asiasta, puhumme ihmishenkien suojelusta. Tällaisessa tilanteessa hallituksella on velvollisuus viedä tämä lainsäädäntö eduskuntaan niin, että voimme turvata Suomen kansalaisten hengen ja terveyden kaikissa olosuhteissa myös lakonuhan alla, pääministeri sanoi Uutissuomalaisen mukaan tiistaina.

Timo Heinonen arvioi, että pääministeri ei näytä saavan hallituksensa rivejä suoriksi.

– Jos pääministeri Marin katsoo tällaista toimintaa sormiensa läpi eikä näytä johtajuutta hallituksessaan, uskon SDP:n kannatuslaskun jatkuvan tällaisen vastuupakoilun myötä. Pääministerillä ei pitäisi olla muuta vaihtoehtoa kuin ilmoittaa, että rivit suoriksi ja hallituksessa on kannettava vastuuta. Luulen kuitenkin, että Marinilla ei ole rohkeutta eikä edes halua tähän.

Kokoomusedustaja vihjaa, että hallituksessa on ehkä jo sovittu erityisjärjestelyistä.

– Tässä voi tapahtua siten, että iso osa vasemmistoliiton kansanedustajista on poissa äänestyksestä tai jollain muulla tavalla keplottelevat itsensä pois päätöksenteosta ja vastuun kantamisesta. Luulen, että vihreät tekee saman kaivoslain käsittelyssä, hän viittaa eduskunnan kahvipöytäkeskusteluihin.

Heinosen arvion mukaan kansalaisia ei tällaisella järjestelyllä harhauteta.

– Fiksut äänestäjät näkevät, mitä vasemmistoliitto tekee ja mitä se ei tee.

Hallitus yrittää saada potilasturvallisuuslain nopeasti läpi, koska Super ja Tehy ovat antaneet viisi lakkovaroitusta teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Heinonen kuvailee tilannetta vakavaksi.

– Uskon, että jokainen hallitus joutuisi etsimään ratkaisua siihen, että yhdenkään ihmisen henki ei lakkoilunkaan tilanteessa vaarantuisi. Tietysti aina voi miettiä, olisiko hallitus voinut tehdä jo aiemmin enemmän tilanteen korjaamiseksi. Ja täytyy sanoa, että olisi pitänyt, hän toteaa.

– Tarkistaa, että hoitajia on riittävästi ja panostaa työoloihin ja jaksamiseen. Ne ovat palkkauksen kanssa isossa osassa tässä problematiikassa. Näihin olisi tietenkin pitänyt puuttua paljon aiemmin kuin vasta nyt tämäntyyppisellä pakottavalla lainsäädännöllä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)