Verkkouutiset

Asuntokauppaa jarruttaa nyt korkojen rivakan nousun luoma asunnon vaihtajan kannustinloukku, jonka takia asunnon vaihdon mukana uusittavaa asuntolainaa ei välttämättä kannata päivittää ennen korontarkistuspäivää. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Osassa asuntokauppaa iso romahdus

Perheasuntojen kauppa käy hyvin markkinatilanteesta huolimatta.

Tammi-helmikuussa vanhoja asuntoja myytiin koko maassa 35,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Huoneistokeskus.

Kerrostaloyksiöissä ja kaksioissa asuntokauppa kävi erityisen nihkeästi, laskua viime vuoden tammi-helmikuun kauppamääriin oli suurista kaupungeista Espoossa 55,9 prosenttia, Vantaalla 57,7 prosenttia, Tampereella 51,9 prosenttia, Turussa -53,5 prosenttia, Kuopiossa 56,3 prosenttia ja Oulussa 54,7 prosenttia. Helsingissä pienten asuntojen kauppamäärät laskivat 43,3 prosenttia.

Lahdessa, Jyväskylässä ja Porissa pienten asuntojen kauppa kävi tammi-helmikuussa jopa suurempia asuntoja paremmin, samoin Joensuussa, jossa nähtiin alkuvuoden ainoa positiivinen kauppamääräkehitys. Joensuussa yksiö- ja kaksiokauppoja tehtiin jopa 22,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-helmikuussa.

Perheasunnoista kauppa kävi tammi-helmikuussa parhaiten omakoti- ja rivitalohuoneistoista. Helsingissä ja Espoossa myös kolmiot ja sitä suuremmat kerrostalohuoneistot kiinnostivat asunnonostajia.

Asuntokauppaa jarruttaa nyt kuitenkin korkojen rivakan nousun luoma asunnon vaihtajan kannustinloukku, jonka takia asunnon vaihdon mukana uusittavaa asuntolainaa ei välttämättä kannata päivittää ennen korontarkistuspäivää.

Suurinta osaa asunnon vaihtajista koskettava kannustinloukku poistuu markkinoilta pikkuhiljaa asuntolainojen korkojen päivittyessä, jolloin perheasuntojen kauppa kiihtyy entisestään.

Perheasuntojen markkinatilanne pieniä asuntoja valoisampi

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Saleniuksen mukaan korkojen ja yhtiövastikkeiden nousu on tehnyt asuntosijoittamisesta aiempaa vähemmän houkuttelevan ja myynnissä onkin nyt paljon asuntosijoittajien suosimia yksiöitä ja kaksioita.

– Tarjonnan noustessa ja kysynnän laskiessa markkinat tasaavat itsensä joustamalla hintoja. Pienissä asunnoissa onkin nyt käynnissä ostajan markkinat.

Huolimatta asuntokaupan synkistelevistä otsikoista, perheasuntojen keskimääräiset myyntiajat eivät ole juurikaan kasvaneet ja ovat tällä hetkellä useilla paikkakunnilla jopa lyhyemmät kuin pienillä asunnoilla.

– Tilannetta, jossa isot asunnot liikkuvat pieniä nopeammin, ei ole nähty asuntomarkkinoilla vuosikymmeniin. Lisäksi kasvukeskusten perheasuntojen hintapyynnöt ovat yhä jatkaneet nousuaan vuoden takaiseen verrattuna, Selenius sanoo.

Lähtökohtaisesti perheasuntojen ostajat ovat kiinnostuneempia muuttovalmiista kohteesta kuin ”remontoijan unelmasta”. Omakotitalojen osalta tärkeiksi ovat nousseet myös asuinkustannukset ja eritoten lämmityskulut.

Sähkölämmitteiset omakotitalot kiinnostavat luonnollisesti aiempaa vähemmän siinä missä energiaremontin jo läpikäyneet omakotitalot ovat aiempaa selvästi halutumpia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)