Verkkouutiset

Ukrainan liput liehuivat #mothersforpeace-rauhankulkueessa Helsingin Senaatintorilla lauantaina 12. maaliskuuta 2022. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Onko Suomi-Venäjä-Seura poliittisessa suojelussa?

Järjestön sanotaan saaneen yli kymmenen miljoonaa euroa julkisia varoja Krimin miehityksen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ajatuspaja Liberan mukaan Suomi-Venäjä-seura on edelleen poliittisessa suojeluksessa.

Ajatuspaja Libera korostaa, että Krimin valtauksen jälkeen Suomi-Venäjä-seura (SVS) on saanut yli 10 miljoonaa euroa valtion avustusta eli puolet kaikista opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) jakamista tuista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Muiden maiden seuroille tämä avokätisyys ei ulotu, Libera toteaa Twitterissä.

OKM:n sivuilta löytyy tietoja myönnetyistä yleisavustuksista valtakunnallisten ystävyysseurojen toimintaan.

SVS:n sanotaan olevan erityiskohtelun alla, kuten Liberan entinen toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen totesi jo vuonna 2018 kirjoittamassa blogissaan.

Kiesiläinen kertoi neljän vuoden takaisessa blogissaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön asettama selvitysmies ei löytänyt perusteita SVS:n avustuksen nykyiselle mitoitukselle, vaikka Venäjä on tärkeä ja Suomessa asuu paljon venäjänkielisiä.

Kiesiläinen muistutti, että vuonna 2006 ystävyysseurojen rahoitusta meinattiin leikata ja selvitysmies ehdotti myös SVS:n rahoitukseen 40 prosentin leikkausta. Jostain syystä tätä ei kuitenkaan toteutettu.

Kiesiläinen totesi, että Venäjällä olevat suomensukuiset kansat eivät ole peruste SVS:n jättiavustukselle, koska opetus- ja kulttuuriministeriöllä on nimittäin erillinen avustus suomalais-ugrilaista kulttuuriyhteistyötä varten.

Hänen mukaansa vuonna 2008 opetusministeriö asetti työryhmän pohtimaan ystävyysseuroille jaettavien avustuksien määräytymisperusteista ja laatimaan sitä varten seuroja tasapuolisesti kohtelevat kriteerit. Työryhmän ohjeistuksessa kuitenkin erikseen mainittiin, että SVS:ään niitä ei tultaisi soveltamaan.

Ystävyysseurojen liiton kokouksessa opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevalta virkamieheltä oli kysytty, miksi Suomi–Venäjä-seura saa puolet jaettavasta summasta. Vastaus oli lyhyt ja selvä: “päätös on poliittinen ja sillä on pitkät perinteet”.

Kiesiläinen kuvaili suojelua erikoiseksi, koska 2000-luvulla opetus- ja kulttuuriministeriössä on ollut ministereitä kaikista suurista puolueista, mutta ”kukaan ei ole katsonut tarpeelliseksi koskea tähän suomettumisen reliikkiin”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)