Verkkouutiset

Wagner-palkkasotilas Bahmutin lähellä Ukrainassa. / Rybar / Telegram

”Olimme tykinruokaa” – vangeille järjestettiin viikon pikakoulutus sotaan

Wagner-ryhmän riveissä taistellut sotilas kertoo halunneensa loikata Ukrainaan sopivan tilaisuuden koittaessa.

Venäjä on yrittänyt korvata sotatappioitaan värväämällä Ukrainan rintamalle yhä enemmän vankeja. Wagner-ryhmän kerrotaan kiertäneen ainakin 20 vankilassa ja rangaistussiirtolassa houkuttelemassa tuomittuja rikollisia tarttumaan aseisiin armahdusta vastaan.

Ukrainalainen Censor.net-media on julkaissut erään sotavangiksi jääneen venäläissotilaan haastattelun. Jevgeni Nuzhin kertoo olleensa vankilassa Rjazanin alueella ja värväytyneensä Wagnerin sotilaaksi. Hänen kanssaan vankilassa ollut lähde vahvistaa iStories-medialle miehen tarinan.

Nuzhin oli tuomittu 24 vuodeksi vankilaan vuonna 1999 sattuneen ampumavälikohtauksen seurauksena. Tuomio piteni neljällä vuodella pakoyrityksen jälkeen.

Wagnerin perustajan Jevgeni Prigozhinin kerrotaan saapuneen vankilaan helikopterilla, minkä jälkeen vangit koottiin pihalle.

– Hän lupasi kaikille armahdusta. Palkkamme olisi noin 100 000 ruplaa (1 675 euroa). Jos kuolisit, niin perhe saisi noin viisi miljoonaa ruplaa (83 000 euroa). Hän sanoi, että isänmaa on vaarassa, ja kaikkea tämäntapaista, Jevgeni Nuzhin sanoi Meduza-lehden mukaan.

Yhteensä 92 vankia tarttui tarjoukseen. Heille selvisi vasta elokuussa, että he tulisivat liittymään Wagnerin riveihin Venäjän maavoimien sijasta. Heidät noudettiin kuun lopulla ja kuljetettiin helikoptereilla miehitettyyn Luhanskiin Ukrainassa, jossa vangeille järjestettiin viikon mittainen peruskoulutuskurssi. Aseet otettiin pois, kun Prigozhinin saapui tarkastamaan yksikköä.

Vangeista koottiin erillinen rynnäkköryhmä. Jevgeni Nuzhinin mukaan sen tehtävä jäi suurelta osin epäselväksi.

– Sen ymmärsin, että meitä käytettiin tykinruokana. Jos et totellut käskyjä tai jos teit jotain väärin, niin ne neutralisoivat sinut. Siis ampuivat. He kutsuivat sitä neutralisoinniksi.

Eräs vanki ammuttiin, koska hän oli haukkunut Wagnerin kouluttajan. Toinen vanki teloitettiin puheidensa vuoksi ja haudattiin lähistölle. Nuzhin ja 17 muuta vankia vietiin syyskuun alussa asuinalueelle, jossa heidän käskettiin etsiä kaatuneita ja haavoittuneita Venäjän sotilaita öisin. Hän jäi Ukrainan sotavangiksi kaksi päivää myöhemmin.

Hän kertoo katsoneensa Youtubesta Vapaan Venäjän legioonan videoita. Kyseinen Ukrainan asevoimien yksikkö koostuu pääasiassa venäläisistä loikkareista ja valkovenäläisistä vapaaehtoisista. Jevgeni Nuzhin oli päättänyt haluavansa taistella Ukrainan puolesta ja yrittävänsä antautua heti kun sopiva tilaisuus koittaa.

– Ukraina ei hyökännyt Venäjän kimppuun, vaan [presidentti Vladimir] Putin hyökkäsi Ukrainaan. Monet sukulaisistani asuvat siellä, enoni asuu Ivano-Frankivskin alueella ja siskoni Lvivissä, Jevgeni Nuzhin toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS