Verkkouutiset

Muistokynttilöitä kuolonkolarin tapahtumapaikalla Turussa kesäkuussa 2022. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Nuorilla kuljettajilla kolminkertainen kuolemanriski – poliisi tehovalvoo viikonloppuna

Kokoontumisajot ja suuret ylinopeudet ovat poliisin erityistarkkailussa.

Poliisi valvoo tehostetusti nuorten liikennekäyttäytymistä viikonloppuna 6.-8. lokakuuta. Valvonnan painopiste on suurten ylinopeuksien paljastamisessa sekä nuorten liikennekäyttäytymisen ja mahdollisten kokoontumisajojen valvonnassa.

Liikenneonnettomuuksissa 15–24-vuotiaiden ryhmä on yliedustettuna. Nuorten aiheuttamien kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisimpinä ajankohtina painottuu voimakkaasti perjantain ja lauantain välinen yö ja lähes yhtä voimakkaasti lauantain ja sunnuntain välinen yö.

Hyvä uutinen poliisin mukaan on, että nuorten kuljettajien aiheuttamat kuolemaan johtaneet onnettomuudet vähenivät viime vuoteen verrattuna.

Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on silti yhä kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Kuluvan vuoden tammi-elokuussa liikenteessä kuoli 20 alle 25-vuotiasta nuorta, mikä on 18 prosenttia kaikista menehtyneistä.

– Noin kolmasosaan kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus, toteaa tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Suuremmissa nopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin alhaisemmassa nopeudessa tapahtuvat onnettomuudet.

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat tyypillisesti juuri kovia ylinopeuksia (yli 50 km/h ylityksiä sallittuun nopeuteen). Vuosittain poliisi kirjaa noin kaksi tuhatta nuorta 17–24-vuotiasta kuljettajaa epäillyksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, Kallio jatkaa.

Nuorten osuus kaikista kyseisestä rikoksista epäillyiksi kirjatuista on lähes puolet (45 %). Miesten osuus niin nuorista kuin kaikista törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillyistä, on jopa noin 90 prosenttia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)