Verkkouutiset

Nuorilla isillä korkeampi kuolleisuus keski-iässä

Alle 25-vuotiaina isäksi tulleilla miehillä oli suurempi todennäköisyys kuolla 45–54-vuotiaina kuin myöhemmin ensimmäisen lapsensa hankkineilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta, jossa seurattiin yli 30 000 vuosina 1940–50 syntyneen suomalaisen isän kuolleisuutta.

Kaikkein korkein kuolleisuus keski-iässä oli alle 22-vuotiaina isäksi tulleilla, kun taas vanhimpien, 30–44-vuotiaana isiksi tulleiden todennäköisyys kuolla keski-iässä oli matalin.

Tuloksia ei selittänyt koulutustaso, asuinalue, siviilisääty tai kokonaislapsiluku, jotka usein ovat yhteydessä ensimmäisen lapsen hankintaikään ja vanhempien myöhempään terveyteen.

Tutkimuksen osana toteutettiin lisäksi sisarusvertailu, jossa oli yhteensä 1124 veljestä. Alle 22-vuotiaina ensimmäisen lapsensa hankkineilla miehillä oli 73 prosenttia korkeampi todennäköisyys kuolla keski-iässä kuin heidän veljillään, jotka saivat ensimmäisen lapsensa 25–26-vuotiaina.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että aikainen lastenhankinta on yhteydessä miesten todennäköisyyteen kuolla keski-iässä.

– Yhteys ei selittynyt havaitsemattomilla varhaisilla tekijöillä, jotka ovat veljeksille samoja tai aikuisuuden tekijöillä, joiden tiedetään olevan yhteydessä sekä lastenhankinnan ajoitukseen että kuolleisuuteen, kertoo tutkijatohtori Elina Einiö Helsingin yliopistosta.

Aikainen lastenhankinta näyttää tutkimuksen perusteella vaikuttavan miesten elämänkulkuun. Isäksi, puolisoksi ja perheen elättäjäksi ryhtyminen saattaa tutkijoiden mukaan aiheuttaa nuorille miehille psykologista ja taloudellista stressiä ja haitata heidän mahdollisuuksiaan panostaa omaan hyvinvointiinsa.

– Tutkimustulosten perusteella nuoria isiä tulisi tukea, jotta he pärjäisivät lapsiperheen vaativassa arjessa ja ylläpitäisivät terveellisiä elintapoja ja terveyttään. Isien terveiden elintapojen ylläpitäminen saattaa tukea myös lasten hyvää terveyskäyttäytymistä, Einiö toteaa tiedotteessaan.

Kymmenen vuoden seurannan aikana noin viisi prosenttia isistä kuoli. Pääasialliset kuolinsyyt olivat sydänsairaudet sekä alkoholiperäiset syyt.

Tutkimus on julkaistu Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)