Verkkouutiset

Nöyryytys Venäjän tiedustelulle: GRU:n vakooja loikkasi Viroon

Venäjälle vanginvaihdossa vuonna 2018 palautettu agentti hakee nyt turvapaikkaa Virosta.
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.

Venäjän sotilastiedustelu GRU:n vakooja on anonut turvapaikkaa Virosta. Tapaus on varsin poikkeuksellinen. GRU-mies Artem Zintshenko nimittäin pidätettiin Virossa vakoilusta vuonna 2017 ja vaihdettiin Venäjän vakoojana pidättämään virolaiseen liikemieheen vuonna 2018. Nyt vakooja siis hakee turvapaikkaa entisestä asemamaastaan.

Asiasta kertoo Zintshenkoa yksinoikeudella Virossa haastatellut Yahoo News tästä löytyvässä artikkelissa. Viro tai Venäjä ei ole vahvistanut tapausta ennen jutun julkaisua. Loikkausta kutsutaan nöyryyttäväksi niin Kremlille kuin sen sotilastiedustelullekin.

Artem Zintshenko kuvailee loikanneensa protestina Moskovan julmuuksille kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi taustalla vaikutti virolaisten agentille aikanaan tarjoama hyvä kohtelu. Suurin syy on luonnollisesti Venäjän sota Ukrainassa. Zintshenkon sukulaisia sotii Ukrainan puolella.

Ainutlaatuinen tapaus

– Tällaista tapausta ei ole meillä tullut vastaan koskaan ennen -enkä usko, että muuallakaan, Viron suojelupoliisi KaPon vastavakoilujohtaja Artem Toots sanoo.

Hän jatkaa monien venäläisten tiedustelu-upseerien vastustavan sotaa Ukrainassa.

– He pitävät sitä rikoksena Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Olemme varsin mielellämme tekemisissä heidän kanssaan, jotka etsivät uutta kotia, Toots sanoo.

Virolaiset eivät suostu kertomaan Zintshenkon loikkaamisen tarkkaa ajankohtaa. Tootsilta ei irtoa vastausta myöskään siihen, oliko Zintshenko onnistuttu saamaan virolaisten puolelle jo ennen vuoden 2018 vanginvaihtoa.

Artem Zintshenko puhuu haastattelussa jyrkästi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Hän luonnehtii sitä helmikuun 24. päivän ”hirvittäväksi tilanteeksi”.

– Se oli pahinta, mitä saatoin kuvitella – eikä vain siksi, että sukulaiseni asuvat siellä – vaan viattomien uhrien suuren määrän takia.

Entinen GRU-mies kertoo pelänneensä joutuvansa rintamalle. Päätös loikkaamisesta syntyi kuitenkin ennen liikekannallepanoa. Yksityiskohdat hän ja Toots pitävät silti hämärän peitossa.

Zintshenko esimerkiksi kiistää KaPon auttaneen häntä rajan ylittämisessä. Toots ja Zintshenko pysyvät kuitenkin hiljaa, kun toimittaja toteaa, ettei tämä ole uskottavaa.

”Ihailen Navalnyitä”

Entisen vakoojan sanotaan vaikuttavan vilpittömämmältä, kun hän puhuu Venäjän muutoksesta. Artem Zintshenko sanoo kaiken olleen toisin kuin ennen, kun hän palasi kotiin vuonna 2018. Hän arvostelee kovin sanoin Venäjän diktaattori Vladimir Putinin totalitarismia ja kehuu samaan hengenvetoon Viron yhteiskuntaa ja poliittista järjestelmää.

Hän jatkaa ihailevansa vangittua venäläistä oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyitä. Zintshenko paljastaa katselleensa Navalnyin supersuosittuja videoita. Videoilla paljastetaan Kremlin sisäpiirin röyhkeää korruptiota ja salattuja omaisuuksia.

– On todella outoa tajuta elävänsä maassa, missä turvamiehet ja presidentin kaverit ovatkin niin loistavia liikemiehiä, että he tienaavat sellaisia summia.

Zintshenko väittää osallistuneensa perheensä kanssa Kremlin myrkytysyrityksestä selvinneen Navalnyin tukimielenosoituksiin viime vuonna. Hän sanoo pelänneensä viranomaisten ilmestyvän heidän ovelleen.

Viimeinen pisara oli sodan jälkeen alkanut täydellinen sorto. Mielenosoituksista on tehty helmikuun hyökkäyksen jälkeen käytännössä mahdottomia Venäjällä.

– Haluan Venäjän tietysti olevan osa muuta maailmaa, mutta en näe tälle maalla tällä hallinnolla muuta tulevaisuutta kun Pohjois-Korean. En tiedä, onko tällainen mahdollista Yhdysvalloissa, mutta presidentti [Putin] päätti yksin aloittaa sodan. Minusta pitäisi olla instituutioita, jotka eivät sallisi tätä.

Virolaistausta

Artem Zintshenko valmisteli lähtönsä myymällä omaisuutensa ja lähettämällä perheensä ennakolta Viroon. Muutos ei ollut aivan valtava. Zintshenkolla on virolaisia sukujuuria, datsa maassa ja hänen perheensä lastenvaunubisnes toimii Virossa.

Viron KaPon mukaan GRU värväsi Zintshenkon hänen taustansa takia.

Zintshenkon isä, isoisä ja isoisän isä palvelivat kaikki puna-armeijassa. Zintshenkon isä Igor kasvoi Virossa ja Artem vietti lapsuutensa kesät suvun datsalla Viron Kloogassa, lähellä Viron puolustusvoimien harjoitusaluetta.

Varsinainen värväys tapahtui yliopistolla Pietarissa vuonna 2009.

Artem Zintshenko oli liittynyt asepalveluksen välttääkseen ohjelmaan, jossa opiskelijat voivat käydä puolustuskursseja ja valmistua reservin luutnanttina. Erään oppitunnin jälkeen ”Vasiliksi” jutussa kutsuttu tiedustelu-upseeri lähestyi Zintshenkoa ja esittäytyi kurssin vetäjän ystäväksi.

– En tiedä, miksi hän oli kiinnostunut minusta. Ehkä koska vierailin niin usein Euroopassa, hän pohtii.

Taustalla saattoi vaikuttaa myös vahva side viroon ja everstinä puna-armeijan jättäneen isän virheetön palvelushistoria. GRU:n tiedetään värväävän usein upseerien lapsia.

Värväys noudatteli niin sanottua pitkää kaavaa.

Vasili rakensi suhdetta pitkään. Hän tarjosi Zintshenkolle palveluksia ja pyysi häneltä pieniä lahjoja ja viattomia tiedonmurusia. Zintshenko kuvailee suhdetta eräänlaiseksi ystävyydeksi. Hän myöntää epäilleensä Vasilia tiedustelumieheksi.

– Kun sinut värvätään Venäjän sotilastiedusteluun, kukaan ei kerro sinulle siitä. Et saa nähdä virkamerkkiä tai henkilöpapereita.

Vakoilu alkaa

Artem Zintshenko asui hetken Intiassa vaimonsa työn takia. Siellä hän työskenteli Venäjän Rossotrudnitshestvossa. Venäjän ulkoministeriön alainen kulttuurikeskusten verkosto on liitetty Venäjän tiedustelutoimintaan ympäri maailmaa. Siellä Zintshenkoa kehotettiin aloittamaan liiketoiminta Virossa.

Perhe muutti  Tallinnaan vuonna 2013. Pian Vasilin pyytämät palvelukset alkoivat käydä aiempaa vaativammiksi.

– Hän saattoi pyytää minua vierailemaan jossakin virolaisyrityksessä tai rakennuksia ja ottamaan kuvia.

Artem Zintshenko kertoo myös ajelleensa ympäriinsä Vasilin pyytämiä reittejä, kuvaten samalla videota kojelautakamerallaan.

Yahoo Newsin ja virolaisen Delfin hankkimat aiemmin salatut osat Zintshenkon vuonna 2017 saamasta vakoilutuomiosta paljastavat miehen toiminnasta enemmän kuin hän vieläkään suostuu kertomaan.

Kaikkiaan kolme GRU-upseeria ohjaili Artem Zintshenkoa kahdeksan vuoden aikana. Vakooja ja ohjaajat tapasivat Pietarissa kasvokkain. Annetut tehtävät liittyivät Viron ”kansalliseen puolustukseen” ja ”kriittisiin palveluihin”. Jälkimmäisellä viitataan esimerkiksi energiainfrastruktuuriin ja pankkeihin.

Zintshenkon kerrotaan vakoilleen esimerkiksi Vasalemmassa. Siellä sijaitsee Naton Ämärin lentotukikohta. GRU-vakooja keräsi myös tietoa Viron puolustusvoimista, vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja Viron liittolaisista. Zintshenko vakoili myös satamia.

Yhtä asiaa entinen vakooja ihmettelee.

Artem Zintshenko ei ymmärrä, miksi Moskova oli valmis menemään niin pitkälle saadakseen hänet takaisin. Jutussa tosin arvellaan, että Venäjän tiedustelussa haluttiin saada selville, miten vakooja oli paljastunut. GRU:ssa saatettiin etsiä myyrää.

Zintshenko ei kerro yksityiskohtia vankienvaihdon jälkeisistä kuulemisistaan Venäjällä.

– Kukaan ei kertonut minulle mitään tällaista, mutta olen varma, että he yrittivät löytää sisältä jonkun joka voisi olla…Ehkä he löysivät, mitä he etsivät. Venäjän tiedustelupalveluista paljastuu pari-kolmesataa myyrää vuodessa. Mediassa ei yleensä kerrota nimiä – joten en tiedä. Ehkä he löysivät, mitä halusivat, hän toteaa kryptisesti.

LUE MYÖS:
Seurapiirirouva Maria olikin GRU:n Olga – Näin vakooja pääsi Naton tilaisuuksiin
Norjassa pidätetty vakooja paljastui Venäjän GRU:n upseeriksi