Verkkouutiset

FSB:n päämaja Moskovassa. / LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Nöyryytys FSB:lle – otettiin pois Ukrainan operaatiosta

Tiedustelutoimintaa johtaa nyt sotarikoksista epäilty GRU:n varajohtaja Vladimir Alekseyev.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrotaan sivuuttaneen turvallisuuspalvelu FSB:n Ukrainan operaatiota koskevan tiedustelutiedon keräämisessä.

Taustalla ovat FSB:n perättömäksi osoittautuneet arviot Ukrainan poliittisesta tilanteesta. Times-lehden mukaan vastuu on nyt siirretty sotilastiedustelu GRU:lle, jota on pidetty perinteisesti FSB:n kilpailijana.

Asevoimien alaisuudessa toimivalla GRU:lla on omat erikoisyksikkönsä, joiden on epäilty toteuttaneen useita salamurhia, sabotaasioperaatioita ja vallankaappausyrityksiä eri puolilla maailmaa. Britannian mukaan sotilastiedustelu oli vastuussa myös entisen GRU-agentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksestä Salisburyssa vuonna 2018.

Skripalien myrkytysoperaatiota suunnittelemassa ollut GRU:n 61-vuotias ukrainalaissyntyinen varajohtaja Vladimir Alekseyev vastaa nyt kaikesta Ukrainaa koskevasta tiedustelusta.

Entinen erikoisjoukkojen upseeri on ollut mukana Syyrian ja Itä-Ukrainan taisteluissa. EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalla olevan Alekseyevin epäiltiin osallistuneen Yhdysvaltain vaalihäirintään vuonna 2016.

– Muut upseerit pitävät häntä brutaalina ja itsevarmana, jopa uhkarohkeana, Centre for European Policy Analysis -ajatuspajan raportissa todetaan.

Ukraina on lisännyt Vladimir Alekseyevin epäiltyjen sotarikollisten listalle. Hänen kerrotaan osallistuneen tekaistujen kansanäänestysten järjestämiseen miehitetyillä alueilla ja keränneen tiedustelutietoja, joiden pohjalta Ukrainassa sijaitsevia siviilikohteita on pommitettu.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS