Verkkouutiset

Kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. Viime vuonna kiinteistöveroa kertyi kaikkiaan 2 miljardia euroa. LEHTIKUVA/RITVA SILTALAHTI

Noin 410 000 henkilöllä kiinteistövero maksamatta

Kaikkiaan kiinteistöveroa on maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa.

Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot OmaVerosta, jotta myös kiinteistöveron viivästyskorko tulee maksettua.

Valtaosalla kiinteistönomistajista oli kiinteistöveron ensimmäisen erän maksupäivä maanantaina 8. elokuuta, mutta kiinteistövero jäi silti maksamatta monelta.

– Kiinteistöveron maksaminen unohtuu monilta – ehkä siksi, että osalla maksupäivä osuu kesälomalle, osittain siksi, että kiinteistöveropäätökset tilisiirtoineen lähetetään jo keväällä. Rästiin jäänyt vero kannattaa maksaa saman tien, sanoo ylitarkastaja Irene Laine tiedotteessa.

Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on seitsemän prosenttia.

Kiinteistöveroa erääntyi elokuussa 1,9 miljoonalle asiakkaalle kaikkiaan 352 miljoonaa euroa.

Osa asiakkaista kuvittelee, että Verohallinto käyttää veronpalautusta automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan aina ole.

– Vaikka veronpalautuksia olisi tulossa, kiinteistövero pitää maksaa erikseen, jotta välttyy viivästyskorolta. Jos kuitenkin kiinteistönomistajan henkilökohtainen verotus on vielä kesken ja kiinteistöverot yhä maksamatta, rästiin jäänyt kiinteistövero ja viivästyskorko vähennetään veronpalautuksesta ennen sen maksamista, Laine selittää.

Jos kiinteistöveron maksaa myöhässä, alkuperäisen tilisiirron tietoja ei kannata käyttää maksaessa. Ajantasaiset maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta.

– Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero tulee kyllä perille, mutta keväällä tulleessa tilisiirrossa ei ole mukana myöhästymisestä johtuvaa viivästyskorkoa. Kun tiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla, Laine sanoo.

Jos kiinteistöveron maksaminen tuottaa vaikeuksia, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä. Maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS