Verkkouutiset

Nigel Farage. AFP / LEHTIKUVA / BEN STANSALL

Nigel Faragen populistipuolueen vaalitulos voi jäädä laihaksi

Ison-Britannian vaalijärjestelmä sorsii pienpuolueita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nigel Faragen johtama populistinen reformipuolue tuskin saa vaalijärjestelmän kiemuroiden vuoksi merkittävää vaalivoittoa Ison-Britannian heinäkuisissa parlamenttivaaleissa. Asiasta kertoo Telegraph.

Torstaina reformipuolue ohitti YouGovin gallupin mukaan ensimmäistä kertaa kannatuksessa perinteisen konservatiivipuolueen. Konservatiivipuolueen kannatus oli 18 prosenttia, reformipuolueen taas 19 prosenttia.

Keskimäärin gallupit ovat povanneet reformipuolueelle 14 prosentin ja konservatiiveille 22 prosentin kannatusta. Tulos kuitenkin osoittaa, että Faragen puolue on selvässä nosteessa.

Reformipuolueen menestys kaatunee todennäköisesti kuitenkin Britanniassa käytössä olevaan enemmistövaalitapaan.

Britanniassa kansanedustajat valitaan yhteensä 650 vaalipiiristä, joista jokaisesta valitaan yksi eniten ääniä saanut ehdokas. Tällainen järjestelmä ei suosi pienempiä puolueita, joiden kannatus on jakaantunut tasaisesti eri puolilla maata.

Esimerkiksi liberaalidemokraattien, joiden kannatus on noin 10 prosenttia, ennustetaan voittavan 48 paikkaa. Tämä johtuu siitä, että puolueen kannatus on keskittynyt vahvasti tiettyihin vaalipiireihin – toisin kuin reformipuolueen.

Käytännössä on siis todennäköistä, että reformipuolue onnistuu kiipeämään ykkössijalle korkeintaan yksittäisissä vaalipiireissä. On jopa mahdollista, että puolue jäisi kokonaan ilman paikkoja.

Nykyisten ennusteiden mukaan työväenpuolue olisi saamassa 422 paikkaa, konservatiivit 140 ja liberaalidemokraatit 48. Reformipuolueen ei ennustettaisi voittavan yhtäkään vaalipiiriä, mutta se kapuaisi hopeasijalle 27 vaalipiirissä.

Puolueen olisi ennusteen mukaan lisättävä kannatustaan 12 prosentilla ennen saadakseen edustajiaan parlamenttiin. Tällöin puolueen edustajaksi nousisi Faragen lisäksi kaksi muuta edustajaa. Vasta 15 prosentin nousu toisi yli kymmenen paikkaa.

Tällainen kannatusnousu on kuitenkin epätodennäköistä. Reformipuolue kerää kannatusta etenkin konservatiivien kannattajilta, mutta sen vahvinta kannatusaluetta ovat vaalipiirit, jossa sen pääkilpakumppanina on työväenpuolue. Vaikka kaikki konservatiivit siirtyisivät reformipuolueeseen, puolue tuskin onnistuisi päihittämään työväenpuoluetta.

Samasta ongelmasta kärsii poliittisen toisella laidalla oleva vihreä puolue, jolla on seitsemän prosentin kannatuksella vain yksi kansanedustaja Brightonista. Heinäkuun vaaleissa puolueen tavoitteena on saada toinen kansanedustaja Bristolista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)