Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Naton pääsihteeri varoittaa: Ukrainan sodalle ei tule nopeaa loppua

Samoilla linjoilla on Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja.

Jens Stoltenbergin mukaan Kiovan vastahyökkäys tuottaa edelleen vain marginaalisia voittoja.

Ukrainan liittolaiset ovat pyrkineet korostamaan kampanjan voittoja viime viikkoina, mutta se on jatkunut kuukausia ilman suuria läpimurtoja. Syksy tuo muuttuvat olosuhteet kentällä ja mahdollisuuden, että Venäjä yrittää jälleen kerran murskata Ukrainan energiainfrastruktuurin.

– Useimmat sodat kestävät pidempään kuin odotettiin niiden alkaessa. Siksi meidän on valmistauduttava pitkään sotaan Ukrainassa, Stoltenberg sanoi CNN:n mukaan.

– Me kaikki toivomme pikaista rauhaa. Mutta samalla meidän on tunnustettava: jos presidentti (Volodomyr) Zelenskyi ja ukrainalaiset luopuvat taistelusta, heidän maansa ei enää olisi olemassa. Jos presidentti (Vladimir) Putin ja Venäjä laskevat aseensa, meillä olisi rauha, Stoltenberg totesi.

– Helpoin tapa lopettaa tämä sota olisi, jos Putin vetäisi joukkonsa pois.

Putinin mahdollisuudesta käyttää ydinaseita Ukrainassa Stoltenberg sanoi, että ”Putinin ydinretoriikka on vaarallista ja häikäilemätöntä, mutta Nato on valmis jokaiseen uhkaan ja haasteeseen”.

– Naton tarkoitus on estää sota – eikä vähiten ydinsota. Meillä on uskottava pelote, hän totesi.

Pääsihteeri toisti, että on vain ajan kysymys, milloin Ukrainasta tulee puolustusliiton jäsen.

– Ukrainasta tulee Naton jäsen – kaikki liittolaiset ovat tehneet sen selväksi, hän sanoi lisäten, että ”Ukraina tarvitsee turvallisuustakeita sodan päättyessä, sillä muuten historia voi toistaa itseään”.

Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Mark Milley puolestaan totesi, että kestää pitkän ajan saada kaikki Venäjän 200 000 sotilasta ulos maasta.

– Se rima on erittäin korkealla. Sen tekemiseen menee kauan, hän sanoi Stars and Stripesin mukaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)