Verkkouutiset

Ukrainan joukkoja lähellä etulinjaa. LEHTIKUVA / AFP Aris Messinis

Naton ex-kenraali: Hyökkääjällä yhdeksän kuukautta aikaa

Kremlin aikaikkuna sodan voittamiseen voi alkaa kaventua.

Natossa komentajana toiminut kenraaliluutnantti evp. Konstantinos Loukopoulos sanoo, että Venäjällä on nyt yhdeksän kuukauden aikaikkuna voittaa sota. Hän kertoo asiasta al-Jazeeran haastattelussa.

Loukopouloksen mukaan Ukrainan hyvin alkaneen vastahyökkäyksen tyssähtäminen johtuu maan joukkojen tarpeesta harjoitella länsimaiden lahjoittamien varusteiden käyttöä.

– Panssarivaunut ja panssaroidut ajoneuvot tarvitsevat harjoittelua niin kuljettajalle, ampujalle, lataajalle kuin komentajallekin, sanoo Loukopoulos, joka on opettanut panssarisodankäyntiä Kiovassa ja Moskovassa.

– He tarvitsevat taktista harjoittelua, kuten harjoitusammuntoja. Niitä ei voi tehdä muutamassa viikossa. Harjoitussykli on ainakin kuusi kuukautta eikä se muutu sota-aikaan.

Loukopoulos sanoo ajankäsityksen hämärtyneen, kun Venäjän presidentti kuvitteli voittavansa sodan neljässä vuorokaudessa. Nyt myös lännessä oletetaan asioiden tapahtuvan todellista nopeammin.

– Jotta Ukraina voi vastaanottaa lännen antamat aseet ja saada ne käyttöön oikeilla, harjoitelleilla yksiköillä, se tarvitsee kahdeksasta yhdeksään kuukautta. Se ei voi ottaa etulinjasta yksiköitä harjoittelemaan niiden käyttöä, Loukopoulos sanoo.

Hän arvioi harjoitteluun vaadittavan ajan olevan se aikaikkuna, jonka aikana Venäjä voisi ratkaista sodan edukseen. Tämän jälkeen Ukraina voi kyetä ajamaan hyökkääjän ulos maasta.

– Tällä hetkellä sotajoukkojen tasapaino kallistuu Venäjän hyväksi. Juuri nyt mikään ei muuta sitä, Loukopoulos sanoo.

– Mutta muutaman kuukauden kuluttua, kun reservin joukot ovat harjoitelleet, voi tulla vastaisku joka ajaa venäläiset ulos.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS