Verkkouutiset

Kuva: Lehtikuva

Sanna Marinin hallitukselta loppuu happi

Keskusta yrittää kaikin keinoin pestä pois apupuolueen leimaa.
Markus Mäki
Markus Mäki

Ei päivää ilman hallituskriisiä. Juuri kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus oli saanut rivit suoraksi opposition EU-välikysymystä varten, keskusta nosti pöydälle uuden riidanaiheen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti eilen torstaina, että pääministeri Marin rikkoo hallituksen pelisääntöjä tuomalla saamelaiskäräjälain valtioneuvostoon ilman keskustan suostumusta.

– Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä, Saarikko totesi Twitterissä.

Pääministeri Marinin mukaan Saarikon twiitti tuli yllätyksenä. Hänen mukaansa ministereillä on aiemmin ollut yhteinen näkemys menettelytavasta.

– Ministeri Saarikko ei ole minulle ilmoittanut, että tämä tapa olisi ongelmallinen tai rikkoisi sääntöjä. Tämä on ollut tapa, jota keskusta on aiemmin itse esittänyt, koska tämä kysymys on keskustalle vaikea, Marin sanoi.

Saamelaiskäräjälain edistämisellä on kiire. Hallituksen on annettava viimeistään ensi viikolla eduskuntaan lakiesitykset, jotka se haluaa vielä käsitellä tämän vaalikauden aikana. Muuten asiat jäävät seuraavalle hallitukselle.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) pyysi torstaina valtioneuvoston kokouksessa asian pöytäämistä. Ministerit saivat kaksi päivää lisäaikaa tutustua asiakirjoihin.

Keskustalle saamelaiskäräjälaki on vaikea kysymys. Laki määrittelee esimerkiksi sen, ketkä saavat äänestää vaaleissa ja asettua ehdolle. Lakiesityksen vastustaminen ja pääministerin julkinen arvostelu kertovat kuitenkin enemmän keskustan epätoivosta.

Keskustan kipuilun ymmärtää, kun katsoo puolueen nykyistä kannatusta. Lokakuussa Ylen mittauksessa keskustan kannatus oli jopa historiallisen huono 10,3 prosenttia. Marraskuun mittauksessa kannatus oli 10,9 prosenttia.

Puolue yrittää nyt kaikin keinoin todistaa äänestäjille, että se pysyy omien arvojensa takana. Leima vasemmiston tukipuolueena on kuitenkin niin vahva, että sitä ei pestä helposti pois.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi myönsi Suomenmaan kolumnissa, että puolue teki virheen, kun se lähti vaalitappion jälkeen pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitukseen.

– Keskustan kannatuksen kannalta hallitukseen lähteminen oli virhe. Olin myös itse sitä virhettä tekemässä. Kuvittelin, että asioiden sisältö ja kynnys kysymysten toteutuminen ratkaisevat, Lohi kirjoitti lokakuussa.

Eduskunta äänestää tänään iltapäivällä hallituksen luottamuksesta. Äänestys liittyy opposition välikysymykseen EU-vaikuttamisesta, mutta taustalla leijuu nyt laajempi kysymys hallituksen toimintakyvystä.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään ensi huhtikuussa. Jos nykyinen meno jatkuu, Sanna Marinin hallitukselta uhkaa loppua happi jo ennen joulua.

LUE MYÖS:
Hallitus jälleen riidoissa – ”pääministeri rikkoo pelisääntöjä”

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS