Verkkouutiset

Venäjällä on vaikeuksia täydentää joukkojensa miesvahvuutta. LEHTIKUVA / AFP Handout

Näin Venäjä voi pitkittää sotaa

Venäjän nykyinen toimettomuuden ja liikekannallepanon välimuoto pitkittää sotaa, mutta vaihtoehdot käyvät yhä niukemmiksi.

CNA-tutkimusorganisaation Venäjän-tutkimuksen johtaja, turvallisuusanalyytikko Michael Kofman pohtii Twitterissä Venäjän armeijan miesvahvuuden ja liikekannallepanon ongelmia.

-On epäselvää, kuinka kauan he voivat jatkaa sotaa tekemättä vaikeita poliittisia päätöksiä (ja niiden kera). Kuitenkin yleinen liikekannallepano on väärä asia, johon keskittyä.

Kofman selventää, mikä on Venäjän miesvahvuusongelmien varsinainen syy.

– Kärsittyään merkittäviä tappioita sodan alkuvaiheessa Venäjän asevoimat menetti aktiivisen toimintarungon vahvistuksiltaan ja se on nyt suurimmaksi osaksi ammennettu loppuun.

-Syy tähän on se, että Venäjän asevoimien valmius on tasoittaista eli joukkoyksiköiden miehitys on noin 70-90 prosenttia enimmäisvahvuudesta. Monen yksikön miesvahvuus on pikemminkin siellä 70 prosentin kantissa. Suursodan syttyessä joukkoyksiköiden enimmäisvahvuutta korotettaisiin ja täydennettäisiin varusmiehillä.

Kofmanin mukaan näin voitaisiin muodostaa prikaatien ja rykmenttien pohjalta kaksi uutta BTGtä eli pataljoonan taisteluosastoa, joilla Venäjä sotatilanteessa operoi.

– Muita täydennettäisiin varusmiehillä eivätkä ne silti olisi täydessä miesvahvuudessaan. Käytettävissä oleva miesvahvuus on jo heitetty sotaan ja useita pataljoonan taisteluosastoja on tappioiden takia poissa pelistä.

Tämä olisi mahdollista, jos Venäjä olisi julistanut sotatilan. Nyt nämä pataljoonan taisteluosastot ovat rauhanaiksessa vahvuudessaan, koska edes osittaista liikekannallepanoa ei ole toteutettu. Näin ollen optimistisestikin arvioituna BTG:n hypoteettinen 3500 miehen vahvuus on supistunut 1200 mieheen, jotka ovat sitten kärsineet tappioita.

On vaikeaa käydä julistamatonta sotaa

Vladimir Putinin määräämä ”erityissotilasoperaatio” muodostaa miesvahvuusongelman. Virallisesti lainsäädäntö ei mahdollista varusmiesten käyttöä sotilasoperaatioissa, vaikka ainakin sodan alkuvaiheessa myös varusmiehiä osallistui sotatoimiin. Muuten armeijan muodostavat edelleen sopimussotilaat ja asepalvelusjärjestelmä toimii ennallaan palvelukseen astumis- ja kotiuttamispäivineen.

– Keino poistaa nämä rajoitteet ovat Putinille myös poliittisesti kaikkein katkerin: sotatilan julistaminen. On selvää, että useista syistä johtuen Putin ei halua tätä tehdä. Toisaalta myös Venäjän sotaponnistelut ovat kestämättömällä pohjalla.

– Venäjän nykyinen lähestymistapa näyttää olevan raahautua eteenpäin eräänlaisella välimuodolla. Venäjän armeija yrittää täydentää joukkojaan tarjoamalla tavanomaisten vuosien sijaan kuukausien värväyssopimuksia ja kovia palkkoja, jotka ovat jopa 200-220 tuhatta ruplaa (3000-3200 euroa) kuukaudessa.

Kofmanin mukaan muita keinoja ovat reserviläisten houkutteleminen hyväksymään värväyssopimuksia ja varusmiehiä muuttumaan sopimussotilaiksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että kaikki tämä käy yhä vaikeammaksi, kun rintamalta kiirii sana tappioista ja asiaintilasta.

Venäjällä olisi mahdollisuuksia nostaa miesvahvuuttaan. Nyt juuri kotiutetaan 130 000 varusmiestä asepalveluksesta, lisäksi tulevat sopimussotilaskautensa juuri lopettaneet tai juuri kotiutetut. Kofmanin mukaan Venäjä ei tarvitse satojatuhansia miehiä lisää, vaan rajatummat sotatavoitteet ja pienemmät tappiot riittäisivät.

On varsin mahdollista, että lopulta Moskova on pakotettu julistamaan osittaisen liikekannallepanon, virallisesti tai epävirallisesti. Yhdistettyinä laki- ja säädösmuutoksiin saattaisi se tuottaa riittävän miesvahvuuden sodan pitkittämiseksi.

Venäjän nykyinen puolivillainen toiminta eri keinojen välimuotoyhdistelmällä ei kuitenkaan juuri dramaattisesti muuta sen sotaonnea, mutta voi pitkittää merkittävästi sotaa.

– Kuten ilmenee, Venäjän vaihtoehdot ovat hupenemassa. Mitä enemmän he laahaavat toista jalkaansa, sitä huonommaksi heidän kykynsä jatkaa sotaa käyvät ja sitä huonompia heidän myöhemmät vaihtoehtonsa ovat, Kofman kiteyttää.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS