Verkkouutiset

Kuvassa jalkojenhoidon ohjeistus ennen testiä. www.twitter.com/PaakkariJ

Näin valitaan Suomen kovimmat sotilaat – sisään pääsee vain yksi kymmenestä

Kokelaat viedään fyysisesti ja henkisesti äärirajoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Erikoisjääkäripataljoonan komentaja Juha Paakkari kertoo viestipalvelu X:ssä Suomen vaativimmista pääsykokeista.

Erikoisjoukkokurssin valintakokeiden toinen vaihe alkoi torstaina Utin jääkärirykmentissä ja jatkuu ensi viikolle. Noin puolet 162 hakijasta selviytyi tähän vaiheeseen asti, ja sisään pääsee noin kymmenen prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tästä alkaa henkisesti ja fyysisesti Suomen vaativimmat pääsykokeet, Paakkari toteaa.

Erikoisjoukkokurssin kautta voi hakeutua erikoisjääkärialiupseeriksi. Kurssille voivat hakeutua sellaiset reservin aliupseeri- tai upseerikoulutuksen saaneet asevelvolliset, joiden varusmiespalvelus on päättynyt erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä.

– Moni on varmaan seurannut TV:stä Erikoisjoukot-realitysarjaa ja miettinyt, että onkohan erikoisjoukkojen valintakoe oikeasti tuollainen ja voiko se olla noin rankka. Kerron vähän meidän valintakokeista peilaten tähän sarjaan. Tässä tulee Reality vs reality, Paakkari sanoo.

Puolustusvoimat ei ole mukana tuotannossa.

– Mutta kouluttajina sarjassa toimivat meidän entiset operaattorit. He ovatkin erittäin ammattitaitoisesti tuoneet esiin ominaisuuksia, joita erikoisjoukkosotilailta vaaditaan ja miten niitä testataan kuitenkaan paljastamatta liikaa, Paakkari kertoo.

Todellisuudessa valintakokeet ovat hänen mukaansa fyysisesti huomattavasti vaativammat kuin Realityssä.

– Kaikki ovat jo läpäisseet LJK-testit, joten taso on sen mukainen. Jos esim. laitat Realitysarjan kouluttajat kilpailijoiksi, niin löylyä saa lyödä reippaasti lisää, että saa TV-viihdettä.

– Molemmissa samaa on, että kokelaat viedään fyysisesti äärirajoille ja testataan, kenen pää pelaa äärimmäisen rasituksen ja stressin alla. Kuka pystyy vielä toimimaan, tekemään rationaalisia päätöksiä, sietämään väsymystä ja kurjuutta, Paakkari selittää.

Reality-sarjassa myös testataan hyvin samanlaisia piirteitä kuin todellisuudessa testataan:

– Motivaatiota, luonnetta, oma-aloitteisuutta, toimintaa stressitilanteissa, fyysistä suorituskykyä, vuorovaikutustaitoja, sietokykyä jne., Paakkari kertoo.

– Molemmissa valintakokelaat niin ikään joutuvat tekemään erilaisia tehtäviä. Tosin TV-tuotannossa tehtävärastit ovat (onneksi) huomattavasti näyttävämpiä kuin todellisuudessa.

”Totuus on tarua ihmeellisempi”

Juha Paakkari mainitsee myös keskeyttämiset.

– Meidän valintakokeissa keskeyttäminen tapahtuu joko omasta halusta tai mikäli ei läpäise jotain osiota. Testien läpi pääsee hyväksytysti kuitenkin suurempi osa kokelaista, ja sisäänpääsy menee pisteiden mukaan. Excel on tunteeton. Hyväksytty tai hylätty.

Hänen mukaansa erona on myös se, että todellisissa valintakokeissa keskeisessä roolissa on oman toimintakyvyn ylläpito.

– Tällä hetkellä maastossa 10cm lunta, pakkasta to-pe yönä enimmillään -10, ja nyt +5. Valintakokelaiden tulee itse huolehtia omasta toimintakyvystä ja pysyä mielellään hengissä.

Paakkarin mielestä Reality-sarjassa kerrotaan erinomaisesti viihteen lainalaisuuksilla erikoisjoukkojen valintakokeista.

– Totuus on joskus tarua ihmeellisempi ja pidetään se niin. Ne, ketkä uskaltautuvat meidän pääsykokeisiimme, tietävät totuuden.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)