Verkkouutiset

Sotilas vartiossa Maidanin itsenäisyysaukiolla Ukrainan Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

Näin Ukrainasta voi kehittyä ”suuri Israel”

Venäjän uhka edellyttää entisen suurlähettilään mielestä koko yhteiskunnan pysyvää mobilisointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi äskettäisessä mediatapaamisessaan, että Ukrainasta on muodostumassa eräänlainen ”suuri Israel”. Venäjän aggressiivisuus on johtanut hänen mukaansa siihen, että aseistetut sotilaspartiot jäävät osaksi ukrainalaisten arkea myös sitten, kun sota on ohi.

– Olen varma, että turvallisuutemme säilyy ykkösasiana seuraavien kymmenen vuoden ajan, Zelenskyi sanoi.

Kun Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen ensimmäinen vaihe näyttää olevan takanapäin, Zelenskyillä on nimekkään amerikkalaisen ulkopolitiikan asiantuntijan Daniel Shapiron mielestä otollinen hetki pohtia valmistautumista konfliktin seuraavaan vaiheeseen ja täsmentää ajatustaan ”suuresta Israelista”.

– Juutalaisvaltio, jonka väkiluku on yli neljä kertaa pienempi ja joka on pinta-alaltaan huomattavasti vähäisempi, ei ehkä tunnu sopivimmalta vertailukohteelta. Kun otetaan huomioon sen kohtaamat alueelliset turvallisuusuhat ja korkeasti mobilisoitu väestö, näillä kahdella kiistellyllä maalla on kuitenkin enemmän yhteistä kuin luulisi, Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläänä 2011–2017 toiminut Shapiro sanoo Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Turvallisuus edellä

Jos Zelenskyi haluaa ottaa mallia Israelista, Shapiro korostaa turvallisuuden keskeistä roolia.

– Israelin jokainen hallitus lupaa ennen kaikkea taata turvallisuuden tietäen tulevansa arvioiduksi tämän lupauksen perusteella. Tavalliset kansalaiset eivätkä vain poliitikot kiinnittävät erityistä huomiota turvallisuusuhkiin – sekä rajat ylittäviin että sisäisiin – ja suuri osa kansalaisista tekee äänestyspäätöksensä yksinomaan tämän mittarin perusteella, Shapiro sanoo.

Israelin malli menee hänen mukaansa vielä syvemmälle kuin Zelenskyin hahmottelema visio arjen turvallisuudesta.

– Useimmat israelilaiset nuoret aikuiset suorittavat asepalveluksen ja monet heistä työllistyvät sen jälkeen turvallisuusalan ammatteihin. Yhteinen päämäärä yhdistää kansalaisia ja valmistaa heitä yhteisiin uhrauksiin, hän toteaa.

– Ukrainan yhteiskunnan laajamittainen mobilisaatio kollektiiviseen puolustukseen viittaa siihen, että myös sillä on tämä potentiaali.

Zelenskyi heijasteli kommenteissaan tätä todellisuutta painottaessaan, että mahdollisimman kattava turvallisuus edellyttää kaikkien kansalaisten yhteisiä ponnistuksia.

Itsepuolustusta ja kumppanuutta

Itsepuolustus on Israelin turvallisuusdoktriinin kulmakivi. Ukrainan kokemukset taistelustaan yksin suurempaa hyökkääjää vastaan tukevat Shapiron mukaan johtopäätöstä, että maan turvallisuutta ei voi jättää muiden antamien takuiden varaan.

– Itsepuolustus ei tarkoita eristäytymistä. Israel ylläpitää aktiivisia puolustuskumppanuuksia pääasiassa Yhdysvaltojen kanssa, joka antaa avokätistä sotilaallista apua, mutta myös muiden maiden kanssa se jakaa tiedustelutietoa, teknologiaa ja koulutusta, hän sanoo.

– Vaikka Ukraina ei todennäköisesti liity Natoon lähiaikoina, se voi syventää turvallisuuskumppanuuksia puolustusliiton jäsenten kanssa ja saada apua, aseita, tiedustelutietoa ja koulutusta itsepuolustuksensa vahvistamiseksi, hän toteaa.

– Israel on alusta alkaen panostanut voimakkaasti myös tiedusteluvalmiuksiinsa varmistaakseen, että sillä on keinot havaita ja padota vihollisiaan sekä tarvittaessa toimia ennakoivasti niitä vastaan. Ukrainankin on nostettava tiedustelupalvelunsa uudelle tasolle kyetäkseen kilpailemaan Venäjän resurssien kanssa ja varmistaakseen, että se on valmis torjumaan Venäjän hyökkäykset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)