Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaita koulutetaan Euroopassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI

Näin ukrainalaissotilaita koulutetaan Euroopassa – yksi asia kiinnitti upseerin huomion

Ero venäläisalokkaiden leireihin on ruotsalaisupseerin mukaan valtava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin sotilasasiamiehenä Berliinissä toimiva kommodori Jonas Hård af Segerstad kertoo viestipalvelu X:ssä tutustuneensa Euroopassa järjestettävään ukrainalaissotilaiden koulutukseen Lehnin ampumakentällä Berliinin eteläpuolella. Rintamalle vain viikkojen päästä suuntaavat ukrainalaiset sekä heidän kouluttajansa tekivät vaikutuksen ruotsalaisupseeriin, hän kertoo.

Hård af Segerstad kuvailee kokemusta liikuttavaksi. Hän kiinnitti myös huomiota Saksassa koulutettavien ukrainalaisten ikärakenteeseen.

– Tapaamani ukrainalaiset olivat nähtävästi 25-50-vuotiaita. Se on ensimmäinen reflektioni. Jos Ruotsissa vierailee sotilaiden luona, ovat he nuoria ihmisiä, parikymppisiä, hän kirjoittaa.

– Mutta täällä monet ovat vanhempia. Heitä ei ole kutsuttu palvelukseen heti lukion jälkeen, kuten Ruotsissa. Sotaa käyvässä maassa pyritään säästämään kaikkein nuorimmat, he jotka tulevaisuudessa perustavat perheen ja vievät maata eteenpäin. Vanhemmat ovat sen jo tehneet. Hirveän kova realiteetti, Hård af Segersted kuvailee.

Kommodori kertoo olevansa ylpeä ukrainalaisten kouluttajista, joiden joukossa on myös hänen ruotsalaisia maanmiehiään. Kielimuuri on haaste, mutta Hård af Segerstad kertoo huomanneensa kouluttajien ja koulutettujen välisen kielivaikeudet ylittävän yhteisöllisyyden. Koulutus otetaan vakavasti, mutta sen jälkeen nauretaan yhdessä, hän kuvailee.

– Tätä ei Venäjän leireissä tehdä. Siellä upseerit pahoinpitelevät, raiskaavat ja lyövät kuoliaaksi alokkaita.

– Kun näen norjalaisten, liettualaisten, portugalilaisten, saksalaisten ja ruotsalaisten sotilaiden kouluttavan ukrainalaisia kollegoitaan, osoittaa se jälleen kerran meidän polkumme olevan oikea. Se osoittaa meidän toimivan oikein, ruotsalaisupseeri päättää ketjunsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)