Verkkouutiset

Venäjältä tullut turvapaikanhakija Nuijamaalla varhain torstaiaamuna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin toimittaisiin mikäli tulijoita pyrkisi maastorajan yli

Rajavartiolaitoksen mukaan tilanne raja-asemilla on tänään ollut rauhallinen.

Tilanne Kaakkois-Suomen raja-asemilla on tällä hetkellä rauhallinen, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari.

– Ainoastaan viisi turvapaikanhakijaa on saapunut tämän vuorokauden aikana, kun taas edelliset päivät olivat poikkeuksellisen isoja.

Itärajalle on saapunut aiempina päivinä tällä viikolla kymmeniä turvapaikanhakijoita vuorokaudessa, eilen yli 70.

Mediatietojen mukaan Venäjä on nyt saattanut lopettaa turvapaikanhakijoiden päästämisen itärajalle.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pitää tänään iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa tiettävästi on tarkoitus kertoa mahdollisista raja-asemien sulkemisista.

Lukkari ei lähde ennakoimaan päätöksiä tai niiden vaikutuksia. Hänen mukaansa Rajavartiolaitos on valmistautunut maahantulon hallintaan niin rajanylityspaikoilta kuin maastorajaltakin.

Kuinka todennäköistä sitten on, että tulijat lähtisivät pyrkimään Suomen maastorajan yli, mikäli rajanylityspaikoilta ei pääse?

– Se on yksi skenaario. Toki talvi lähestyy ja maastossa liikkuminen vaatii eri kyvykkyyksiä kuin tietä pitkin raja-asemalle tuleminen. Tiestöä on itärajan tuntumassa rajallinen määrä, Lukkari toteaa.

Pysäytettäisiinkö mahdolliset luvattomat maastorajan ylittäjät voimakeinoin?

– Riippuen tilanteesta viranomainen käyttää tarvittavia toimia ja välineitä, Lukkari kuittaa.

Rajan ylittämisissä on arvioitu olevan kyse Venäjän operaatiosta. Myös jotkut turvapaikanhakijat ovat kertoneet suomalaismedialle saaneensa apua rajalle siirtymiseen venäläisviranomaisilta.

Upin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi aiemmin tällä viikolla X-päivityksessään, että yksi osa hybridioperaatioita on juuri se, että niiden taustavoima voi säädellä tulijavirtaa eli käynnistää ja lopettaa sen niin halutessaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Antti Lehtisen mukaan Migri priorisoi itärajan tilanteen ja ilmeisen perusteettomiin hakemuksiin sovelletaan nopeutettua menettelyä jonon ohi. Tällaisia ovat esimerkiksi tapaukset, joissa turvapaikkaa haetaan pelkkien taloudellisten syiden vuoksi.

– Jokainen hakemus tutkitaan yksilöllisesti myös nopeutetussa menettelyssä, Lehtinen kertoi X-viestialustalla.

Itärajan turvapaikanhakijoiden lähtömaina ovat korostuneet Irak, Somalia ja Jemen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)