Verkkouutiset

Suojelupoliisin kyltti Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Näin Suomi iski Venäjän tiedustelua vastaan: Tiedusteluaseman koko puolittunut

Venäläisten henkilötiedustelua on Supon mukaan kyetty heikentämään.

– Venäjän tiedusteluaseman koko pieneni viimeisen vuoden aikana noin puoleen aiemmasta. Tiedustelu-upseerien määrän laskun pääsyynä olivat Suojelupoliisin aloitteesta tehdyt tiedustelu-upseerien karkotukset ja viisumien epäämiset, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi Supon vuosikirjan julkistuksen yhteydessä torstaina.

Vuosikirja löytyy tämän linkin takaa.

Tiedustelu-upseerien määrän vähentyminen ja Venäjän rajan yli tapahtuvaan matkustamiseen liittyvät rajoitukset ovat Supon tiedotteen mukaan heikentäneet merkittävästi Venäjän henkilötiedustelun operatiivisia toimintamahdollisuuksia Suomessa. Diplomaattipeitteellä tehtävä tiedustelu on Supon mukaan ollut Venäjän henkilötiedustelun päämenetelmä ulkomailla.

– Venäjä pyrkii edelleen sijoittamaan tiedustelu-upseereitaan diplomaattipeitteelle, mutta ajan myötä sen on pyrittävä korvaamaan henkilötiedusteluun syntynyttä aukkoa esimerkiksi ottamalla käyttöön enemmän muita peitteitä myös ulkomailla, Antti Pelttari totesi.

Supon päällikön mukaan henkilötiedustelussa kontaktien rakentaminen on kuitenkin erittäin pitkäjänteistä toimintaa eikä korvaavaa toimintamallia saada käyttöön hetkessä.

Viranomainen kertoo Venäjän pyrkivän paikkaamaan henkilötiedustelun ongelmia myös kybervakoilulla. Kybervakoilu korvaa henkilötiedustelua kuitenkin vain osittain, koska sillä saatava tieto on luonteeltaan erilaista. Vuoden 2022 toisella puoliskolla Venäjän Suomeen kohdistamat kybervakoiluyritykset olivat Supon mukaan entistä aktiivisempia.

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)