Verkkouutiset

Henkilö selvittelee talousasioitaan. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Näin paljon suomalaisilla asuntokunnilla on velkaa

Viime vuonna velat pienenivät edellisvuodesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista asuntokunnista 51 prosentilla oli velkaa vuonna 2023. Veloista valtaosa eli 70 prosenttia oli asuntovelkaa. Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velka oli 94 000 euroa. Asuntovelallisten keskimääräinen asuntovelka oli 114 800 euroa.

Keskimääräiset velat velallista asuntokuntaa kohti olivat viime vuonna reaalisesti noin kuusi prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna. Myös asuntovelat pienenivät reaalisesti keskimäärin viisi prosenttia edellisvuodesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Nimellisarvoihin perustuvat asuntovelat tosin jatkoivat kasvuaan, mutta kun huomioidaan rahan arvon muutos, myös asuntovelkojen reaaliarvot pienenivät, sanoo yliaktuaari Markku Nieminen Tilastokeskuksesta.

Ahvenanmaalaisilla suurimmat velat, asuntovelkaa eniten Uudellamaalla

Ahvenanmaalla velallisten asuntokuntien keskimääräinen velka oli 130 300 euroa vuonna 2023. Ahvenanmaan lisäksi ainoastaan Uudellamaalla keskimääräinen velka, 120 200 euroa, ylitti koko maan keskiarvon.

Pienimmät keskimääräiset velat olivat Kymenlaaksossa, 63 800 euroa, ja Kainuussa, 64 700 euroa.

Asuntovelkaa oli ylivoimaisesti eniten Uudellamaalla, keskimäärin 157 100 euroa. Vähiten asuntovelkaa oli Kymenlaakson asuntovelallisilla asuntokunnilla, 71 300 euroa.

– Etenkin pääkaupunkiseudulla asunnot ovat kalliita, mutta siitä huolimatta lainanmaksukykyä löytyy. Asunnon arvo ei pääkaupunkiseudulla yleensä romahda, ja näin asunto toimii myös vakuutena lainalle, toteaa Nieminen.

Suomen 309 kunnasta ainoastaan 42 kunnassa asuntokunnilla oli koko maan keskiarvoa enemmän asuntovelkaa. Eniten asuntovelkaa oli Kauniaisten (247 800 euroa) ja vähiten Savukosken (39 400 euroa) asuntovelallisilla asuntokunnilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)