Verkkouutiset

Israelilaissotilaita Hamasin tunnelissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / AHIKAM SERI

Näin Israel haluaa tuhota Hamasin tunnelit – apuna viisi valtavaa pumppua

Israelin suunnitelma voisi tuhota tunnelit pysyvästi, mutta aiheuttaisi haittaa ympäristölle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin puolustusvoimat valmistelee uutta suunnitelmaa Hamasin Gazan kaistalla sijaitsevan tunneliverkoston tuhoamiseksi, uutisoi Jerusalem Post.

Suunnitelma perustuu meriveden pumppaamiseen tunneleihin. Israel on jo tuonut ja koonnut viisi suurta pumppua al-Shatin pakolaisleirille, joista jokainen pystyy pumppaamaan tuhansia kuutiometrejä vettä.

Puolustusvoimia olevien lähteiden pumppaussuunnitelma on vain yksi lukuisista keinoista, joilla Israel haluaa pysyvästi tuhota Hamasin tunnelit.

Tunneleiden erilaisten rakenteiden ja kokojen vuoksi ei kuitenkaan ole varmaa, riittäisikö pelkkä merivedellä täyttäminen tuhoamaan kaikki tunnelit. Tunnelien täyttäminen vedellä kestäisi myös viikkoja, mikä antaisi Hamasin terroristeille runsaasti aikaa evakuoida tunnelit.

Huolta ovat herättäneet myös suunnitelman ympäristövaikutukset. Suolaisen meriveden pumppaaminen voisi saastuttaa alueen pohjaveden sekä horjuttaa maaperän vakautta.

Lisäksi maan pinnalle tihkuva suolavesi voisi huomattavasti vaikeuttaa alueen maataloutta.

Yhdysvaltojen entiset virkamiehet kommentoivat Wall Street Journalille, että vaikka operaatio todennäköisesti tuomittaisiin kansainvälisen yhteisön toimesta, voi se olla yksi harvoista tavoista tuhota tunnelit pysyvästi.

Suunnitelmaa on valmisteltu viime kuusta lähtien. Israel kertoi Yhdysvaltojen viranomaisille punnitsevansa, olisivatko suunnitelman ympäristöhaitat perusteltuja saavutettavaan sotilaalliseen hyötyyn verrattuna.

Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Hamasin tunneleita yritetään tuhota merivedellä.

Vuonna 2015 Egypti yritti hävittää Hamasin tunneleita Etelä-Gazassa pumppaamalla niihin merivettä. Tuolloin Rafahin kaupungin maanviljelijät valittivat, että suolavesi vahingoitti heidän viljelyskasvejaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)