Verkkouutiset

Näin demariedustaja totesi Syyrian sodasta palaavien hoidosta – sanasta sanaan

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen tarkentaa tiedotteessaan, ettei hän ole esittänyt "kriisinhallintapalveluksessa olevien statuksen laajentamista".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) lähetti perjantaina tiedotteen koskien hänen torstaina jättämäänsä kirjallista kysymystä Syyriasta palaavien suomalaisten hoidosta.

Koko tiedote kuuluu näin:

SDP:n kansanedustaja, Puolustusvaliokunnan jäsen Tuula Väätäinen muistuttaa, että ei ole eilen 12.9.2013 jättämässään kirjallisessa kysymyksessä esittänyt kriisinhallintapalveluksessa olevien statuksen laajentamista muille kuin mitä nykyisessä sotilastapaturmalainsäädännössä säädetään. – Haluan tietää koko hallituksen kannan kysymykseen. En ole rinnastanut konflikteihin yksilöinä osallistuvia ihmisiä rauhanturvaajiin tai muihin kriisinhallintapalveluksessa oleviin enkä ole sitä mieltä että heitä tulisi julkisen vallan puolesta samassa asemassa pitää, Väätäinen toteaa.

Tuula Väätäisen kirjallinen kysymys on herättänyt paljon huomiota ja saanut kommentteja sen jälkeen, kun Verkkouutiset torstaina illalla uutisoi sen.

”Ilman suojaa”

Tuula Väätäisen koko kirjallinen kysymys ”Syyrian sisällissotaan osallistuneiden Suomen kansalaisten oikeus sosiaaliturvaan” kuuluu seuraavasti:

”Suomessa ei ole sodittu 68 vuoteen, mutta globalisaation myötä yhä kauempana maailmassa käytävät sodat koskettavat myös Suomessa asuvia ja maamme kansalaisia. Tuhannet suomalaiset ovat nähneet pommituksia, joukkomurhia ja raakuuksia Bosniassa, Somaliassa, Tšetšeniassa, Vietnamissa, Kongossa, Afganistanissa ja monissa muissa paikoissa. Syyriassa puhjennut sisällissota koskettaa sekin monia maassamme oleskelevia.

Elokuussa 2013 julkaistun turvallisuusraportin mukaan Suomesta on lähtenyt noin kaksikymmentä ihmistä sotimaan Syyrian sisällissotaan. Sotimaan lähdetään erilaisista syistä. Joillekin kyseessä on ollut humanitäärinen tai aseeton työ ja osa on jopa lähtenyt seikkailunhalusta. Osa lähtee liittyäkseen aseelliseen taisteluun. Maaliskuussa 2013 uutisoitiin suomalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen menehtyneen Syyriassa.

Kriisinhallintapalvelukseen, kuten rauhanturvaajiksi, kutsutut vakuutetaan ensisijaisesti Valtiokonttorin sotilastapaturmalain mukaan, jonka piiriin kuuluvat sekä sotilastapaturmat että palvelussairaudet.

Sotilastapaturmana korvataan palveluksen yhteydessä sekä palvelusajaksi katsotulla palvelusvapaalla tapahtuneet tapaturmat, joiksi lasketaan odottamattoman ja tahattoman ulkoisen tekijän aiheuttamat vammat ja sairaudet. Palvelussairautena korvataan mm. palveluksen yhteydessä saatu sairaus edellyttäen, että voidaan todistaa sairauden ilmaantuneen jo palvelusta suoritettaessa.

Kuitenkin yhä useampi maamme kansalainen osallistuu ulkomailla käytäviin konflikteihin ilman sotilastapaturmalain tuomaa suojaa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin, jotka yksityishenkilöinä osallistuvat aseellisiin konflikteihin, kuten Syyrian sisällissotaan, ja sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta ja

mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun?”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)