Verkkouutiset

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin logo Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näillä vinkeillä tunnistat syväväärennetyn videon – ”laske sormien määrä”

Jos epäilee deepfake-väärennöstä kannattaa Traficomin mukaan tarkistaa tietyt asiat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyberrikollisuudessa käytettävä syväväärennös (deepfake) on aidolta vaikuttavaa kuva-, video- tai äänimateriaalia, joka on tehty yhdistelemällä tai muuntamalla olevassa olevaa materiaalia koneoppivan tekoälyn avulla. Traficom listaa tiedotteessaan vinkkejä, joiden avulla väärennöksen voi havaita.

Syväväärennösten avulla voidaan huijata organisaation työntekijöitä, aiheuttaa mainehaittaa ja tuottaa vääriä mielikuvia. Syväväärennöksiä on käytetty myös osana informaatiovaikuttamista esimerkiksi yhteiskunnalliseen keskusteluun, poliittisiin päätöksiin tai vaaleihin liittyen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle tehtyjen ilmoitusten valossa suomenkielisien syväväärennöksien käyttö ei vaikuta olevan vielä kovinkaan yleistä.

Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuissa tapauksissa on väärennetty julkisuuden henkilön ääntä ja esitetty väitteitä, joita henkilö ei ole itse sanonut.

Tällä viikolla ilmoitetussa englanninkielisessä tapauksessa organisaation toimitusjohtajan ääntä oli kloonattu ja pyydetty tekemään iso rahansiirto.

Syväväärennösten tunnistaminen käy entistä haastavammaksi teknologian kehityksen myötä, mutta onneksi myös teknologia-alan organisaatiot kehittävät syväväärennösten tunnistamiseen uusia keinoja.

– Tietolähteiden luotettavuuden arviointi tulee joka tapauksessa olemaan tulevaisuuden keskeinen kansalaistaito, kun syväväärennökset leviävät vauhdilla esimerkiksi sosiaalisen median kautta, toteaa tiedotteessa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Aino-Maria Väyrynen.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin:
Katso, kuuntele ja analysoi vastaantulevaa materiaalia kriittisesti.
Tutki videota tarkasti, mahdollisuuksien mukaan pysäytä kuva ja tarkenna lähelle.
Kuvissa esiintyvien ihmisten sormet sekä niiden määrä, silmien liikkeet ja kuvissa näkyvät sumentumat voivat paljastaa syväväärennöksen.
Syväväärennösvideon voi joskus tunnistaa myös kohdista, joissa väärennetyt kasvot asettuvat alla olevan hahmon kasvoihin. Nämä kohdat voivat näyttää luonnottoman tasaisilta.
Ääniväärennösten tunnistamiseksi voit kysyä henkilöltä jotain, jonka vain kyseinen henkilö tietäisi. Ääniväärennöksissä saatetaan myös käyttää epätyypillisiä ilmauksia tai pyytää tekemään jotain yllättävää kuten suuria rahansiirtoja.

Täsmennys 22.1.: Juttuun muokattu korjatun tiedotteen pohjalta, että toimitusjohtajan kloonatussa äänessä kyse oli englanninkielisestä tapauksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)