Verkkouutiset

Kerrostaloja Espoon Suvelassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Näillä alueilla on halvinta asua vuokralla

Edullisimmat vuokra-asunnot löytyvät Oikotien mukaan nyt Satakunnasta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen halvimmat vuokrat ovat Oikotien mukaan Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Kalleimmat vuokrat ovat puolestaan tällä hetkellä Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Satakunnan tavanomaisimmat vuokrat ovat 37 prosenttia halvempia kuin Uudenmaan tavanomaisimmat vuokrat. Tämänhetkinen vuokrataso ei poikkea koko kuluvan vuoden tasosta. Kokonaisuutena vuokrat ovat olleet jo tovin aiempaa edullisempia. Se johtuu yleisestä taloustilanteesta ja vuokra-asuntojen ylitarjonnasta. Vuokra-asuntoja on vapaana paljon, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen kertoo tiedotteessa.

Halvimpia vuokramaakuntia yhdistää yliopiston puute. Tosin tämän hetken halvin vuokramaakunta Satakunta on tässä poikkeus, sillä maakunnan keskuskaupungissa Porissa toimivat sekä Tampereen että Turun yliopiston yksiköt.

– Satakunnassa niin yksiöiden, kaksioiden kuin kolmioidenkin asuntotyyppikohtainen mediaanivuokra on tällä hetkellä selkeähkösti toiseksi halvinta maakuntaa Etelä-Savoa edullisempi. Asema halvimman vuokra-asumisen maakuntana on siis varsin selkeä, Leinonen toteaa.

Toiseksi ja kolmanneksi edullisimpien vuokrien maakunnissa Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa suurin syy taustalla on alueiden kaikkinensa hankala taloudellinen tilanne.

Uudellamaalla asuminen on Suomessa hintavinta sekä omistus- että vuokra-asunnoissa, mikä johtuu siitä, että noin kolmasosa suomalaisista asuu Uudellamaalla. Sen sijaan Keski-Pohjanmaan korkeaa vuokratasoa voi pitää yllättävänä. Keski-Pohjanmaa on Manner-Suomen asukasluvultaan pienin maakunta.

– Keski-Pohjanmaalla asuntotarjonnan määrä sekä vuokravarianssi ovat verrattain pieniä. Ne selittävät yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden vuokrien korkeuden. Neliökokoisten vuokra-asuntojen vuokramediaani on Keski-Pohjanmaalla ylivoimaisesti hintavin koko maassa, 2500 euroa, Leinonen kertoo.

Maakuntien vuokra-asuntojen hintavertailussa on Oikotien mukaan tärkeää huomioida eri huonelukumäärien vaikutus hintoihin. Suuremmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa vuokrat ovat yleensä korkeammat kuin pienemmissä kunnissa ja syrjäisemmillä alueilla.

Suurimmissa kaupungeissa on merkittävät koulutus- ja työpaikkakeskittymät, mikä houkuttelee opiskelijoita, ammattilaisia ja perheitä ympäri Suomea. Niiden monipuoliset työmahdollisuudet, kehittyvä kaupunkirakenne ja erinomaiset liikenneyhteydet kohentavat Oikotien mukaan houkuttelevuutta.

– Vuokra-asuntojen yleisin asukasryhmä ovat nuoret aikuiset, jotka ovat myös aktiivisimpia muuttajia maan sisällä. Se lisää vuokrien reagointia, koska menekki elää muuttoliikenteen mukana. Se myös kasvattaa vuokrahintojen kontrastia eri maakuntien välillä, koska nuoret aikuiset ovat tavanomaisimpia muuttajia pienemmältä paikkakunnalta isommalle, Leinonen kommentoi.

Yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden vuokrien mediaani on Oikotien mukaan tällä hetkellä Uudellamaalla 831 euroa, Keski-Pohjanmaalla 700 euroa ja Pohjanmaalla 690 euroa. Halvimmasta päästä yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden mediaanivuokra on nyt Satakunnassa 520 euroa, Etelä-Savossa 550 euroa ja Kymenlaaksossa 555 euroa.

Luvut ovat mediaaneja, koska siten saadaan kuvattua realistisesti tavanomaista vuokratasoa. Mediaani eroaa keskiarvosta siten, että mediaani ei huomioi korkeimpia ja matalimpia poikkeuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)