Verkkouutiset

Hoidon saatavuudessa on suuria eroja eri sairaanhoitopiirien välillä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

MTV: Osassa Suomea joka neljäs jonottaa hoitoa yli puoli vuotta

Työtaistelut ovat pidentäneet hoitojonoja monissa sairaanhoitopiireissä.

MTV:n selvityksen perusteella hoitotakuulakia rikotaan eri puolilla Suomea. Tilanteen vuoksi Valvira on laajentamassa valvontaansa 15 eri sairaanhoitopiiriin.

Leikkaukset ja muu hoito olisi järjestettävä lain mukaan puolen vuoden sisällä niiden tarpeen arvioimisesta. Pohjois-Savossa 25 prosenttia, Pohjois-Karjalassa 23 prosenttia ja HUS-alueella 21 prosenttia joutuu jonottamaan hoitoon yli kuuden kuukauden ajan.

Alueelliset erot ovat suuria, sillä Itä-Savossa ja Etelä-Karjalassa hoitotakuu ylittyy vain 0,2 prosentilla potilaista. Huolena on, että pitkät jonotusajat voivat heikentää potilaiden terveydentilaa ja kertautua terveydenhuollossa.

– Kyllä tämä on vakava ongelma, että ihmiset joutuvat jonottamaan hoitoa, jota tarvitsevat. Siellä jonossa sairaudet voivat pahentua, aiheuttaa toimintakyvyttömyyttä, ja se taas sitten näkyy päivystyksissä, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoo MTV:lle.

Hänen mukaansa tilanne on heikentynyt työtaisteluiden vuoksi, sillä pandemian aikana kertyneitä jonoja ei ole saatu purettua halutulla tavalla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS