Verkkouutiset

Osto- ja myyntikurssit valuutanvaihtopisteessä Helsingissä maaliskuussa 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Moskovan maksuliikenne Kiinan kanssa vaikeutuu yhä

Laitteiden ja koneiden tuonti alkaa olla hankalaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan suurin pankki ICBC sekä kolme muuta suurta luottolaitosta – China Citic Bank, Industrial Bank ja Bank of Taizhou – ovat lopettaneet maksuliikenteen vastaanottamisen Venäjältä myös Kiinan omalla valuutalla yuanilla, kertovat venäläisen talouslehti Izvestijan lähteet. Niiden mukaan venäläisyritysten tilanne vaikeutui jyrkästi maaliskuun lopussa, kun noin 80 prosenttia niiden maksuliikenteestä palautui takaisin Kiinasta.

Laitteiden ja koneiden tuonti Venäjälle Kiinasta alkaa olla hankalaa, koska maksuliikenne yuaneina on suuri ongelma. Pieniä summia pystytään liikuttelemaan pienten kiinalaisten rahalaitosten kautta, mutta myös ne ovat alkaneet seurata suurten pankkien esimerkkiä ja lisätä rajoituksia, kertoi Impaja Rus -yhtiön kaupallinen johtaja Aleksei Razumovski Izvestijalle.

Hän selventää, että maksujen vastaanotto viipyy ensin pitkän aikaa, minkä jälkeen asiakasta pyydetään täyttämään lisälomakkeita ja tarkistukset alkavat. Niiden päätteeksi tulee hylkäys ilman selityksiä. Tämän vahvisti myös Venäjän keskuskauppakamarin yritysneuvoston johtaja Aleksei Egarmin. Hänen mukaansa ainoastaan yksityisten kulutustuotteiden maksusuoritukset menevät yhä läpi.

Kiinan pankkien kasvavat rajoitukset Venäjälle liittyvät Yhdysvaltojen toissijaisten pakotteiden riskiin. Kiinan ja Venäjän ystävällisistä suhteista huolimatta Kiinan pankit eivät aio asettua poikkiteloin läntisten säännösten kanssa.

Venäjän kansainvälinen kaupankäynti alkoi vaikeutua joulukuun lopulla 2023 Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hyväksyttyä valtionvarainministeriön asettamat toissijaiset pakotteet sellaisia kolmansien maiden yrityksiä ja rahalaitoksia vastaan, jotka tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa.

Ensin kiinalaispankit kieltäytyivät hyväksymästä Venäjältä tulevia dollarimaksuja, koska Yhdysvallat jäljitti niitä, mutta jo tammikuussa useat luottolaitokset kieltäytyivät maksusuorituksista myös yuaneina. Siinä vaiheessa myös Bank of China alkoi pyytää tietoja, liittyikö maksuoperaatio Luhanskin tai Donetskin kansantasavaltoihin, Krimiin, Iraniin, Pohjois-Koreaan, Kuubaan tai Syyriaan. Lisäksi pankki selvitti, liittyikö maksusuorituksen lähettäjä tai vastaanottaja mitenkään Venäjän asevoimiin.

Toissijaisten pakotteiden riski kauppa Venäjän kanssa on hiljentynyt myös Turkissa ja Arabiemiraateissa. Samaan aikaan Venäjän maksujen käsittelyyn Kazakstanissa on Izvestijan mukaan tullut parin kolmen viikon viive.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)