Verkkouutiset

Syvän alijäämän ja hitaan talouskasvun myötä velkasuhde kasvaa tänä vuonna voimakkaasti, LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ministeriöltä huolestuttavia tietoja julkisen talouden tilasta – ”uutiset huonompaan suuntaan”

Kuntahallinnon ja hyvinvointialueiden menot ovat kasvaneet nopeasti alkuvuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön mukaan kesän kynnyksellä saadut tiedot verotuloista ja paikallishallinnon menoista herättävät huolta julkisen talouden tilasta.

– Reaalitalouden positiiviset signaalit eivät valitettavasti välity julkisen talouden puolelle, vaan siellä uutiset ovat olleet enemmänkin huonompaan suuntaan, totesi valtiovarainministeriön finanssineuvos Jenni Pääkkönen maanantain tiedotustilaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina vuosien 2024-2026 taloudellista kehitystä koskevan lyhyen ajan ennusteen.

Ennustetta hyödynnetään vuoden 2025 budjetin valmistelun tukena.

– Esitys verotulojen kehityksestä tänä ja jatkovuosina on heikentynyt. Toisaalta menojen kasvu kuntahallinnossa ja hyvinvointialueilla on ollut alkuvuodesta nopea, Pääkkönen tiivisti julkisen talouden tilannekuvan.

Ministeriön talousennusteen mukaan julkisen talouden alijäämä on tänä vuonna arviolta 3,7 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Suhdanteen koheneminen ja hallituksen sopeutustoimet painavat alijäämän ensi vuonna 3,1 prosenttiin suhteessa bkt:hen. Tämän jälkeen alijäämä kohenee vähitellen mutta on vuonna 2028 edelleen yli kaksi prosenttia suhteessa bkt:hen.

Ennusteessa on mukana hallituksen 9 miljardin euron sopeutuskokonaisuudesta vajaa 8 miljardia euroa.

Syvän alijäämän ja hitaan talouskasvun myötä velkasuhde kasvaa tänä vuonna voimakkaasti. Julkisen talouden velkasuhde nousee yli 80 prosentin.

Velkasuhteen kasvu hidastuu vuodesta 2025 alkaen, mutta se ei kuitenkaan ministeriön mukaan pysähdy vaan olisi vuoden 2026 lopulla yli 85 prosenttia suhteessa bkt:hen.

Pääkkönen muistutti, että julkisen talouden ennusteessa on paljon epävarmuutta. Sen kehityksen kannalta tärkeimmät tekijät ovat, miten työttömyys ja työllisyys kehittyvät, miten palkkasumma kehittyy sekä, miten yksityinen kulutus ja korkotaso kehittyvät.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)