Verkkouutiset

Miksi nukkuminen joskus tekee vain väsyneemmäksi?

Ihmisen yrittäessä varastoida unta hän sekoittaa aivojen osan, joka säätelee kehon päivittäistä sykliä. Siten ihmisestä voi tulla hidas ja verkkaisesti toimiva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitkään nukkuminen ja ylimääräisen unen hankkiminen tekevät ihmisen monesti entistä väsyneemmäksi, vaikka pohjalla olisi jo univelkaa.

Wired-lehden mukaan ihmisen yrittäessä varastoida unta hän sekoittaa aivojen osan, joka säätelee kehon päivittäistä sykliä. Tuolloin ihmisestä voi tulla hidas ja verkkaisesti toimiva.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Liika nukkuminen voikin tuntua krapulalta. Tutkijat kutsuvat tilaa unihumalaksi.

Ihmisen elimistön aktiivisuutta säätelevää mekanismia kutsutaan sisäiseksi kelloksi. Elimistön aktiivisuus jakautuu alhaisen aktiivisuuden lepoaikaan ja korkean aktiivisuuden päiväaikaan. Päivänvalon ja pimeyden vuorottelu tahdistaa sisäistä kelloa. Tieto valon ja pimeän (aamun ja yön) muutoksesta välittyy ihmisellä näköhermoja pitkin.

Tiedemiesten mukaan sisäinen kello ohjaa elimistössämme olevien solujen energian säännöstelyä päivän aikana. Kun ihminen nukkuu liikaa, biologinen kello virittyy väärään tilaan. Solut saavat todellisuudesta poikkeavaa tietoa, joka aiheuttaa väsymyksen tunteen.

Ihminen saattaa herätä kello 11, mutta solujen energiasykli onkin käynnistynyt jo kello seitsemän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)