Verkkouutiset

Olkiluoto 3. AFP / LEHTIKUVA / OLIVIER MORIN

Mika Lintilä uskoo Ylellä, että Olkiluoto 3 saadaan käyttöön talvella

Voimalan piti olla valmis 13 vuotta sitten.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toivoo Ylen uutisten mukaan, että Olkiluodon työmaalle annetaan työrauha.

Teollisuuden Voima kertoi maanantaina, että Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy jälleen. Voimalan vaurioiden selvitystyöt kestävät vielä viikkoja. TVO:n mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaa aikaisintaan tammikuun lopussa 2023. Voimalan piti olla valmis 13 vuotta sitten.

Toivoa Lintilän mukaan kuitenkin on.

– On hyvin mahdollista, että alle kolmen viikon sisällä jatkuu koekäyttö, jolloin sähköä tuotetaan enimmillään maksimimäärää 1 600 (megawattia) ja alempiakin määriä, mutta se tulee kuitenkin helpottamaan energiantarvetta.

Lintilän mukaan sähkön hinta tulee joka tapauksessa pysymään korkealla ja sähkökatkoihinkin joudutaan varautumaan. Jos käynnistys viivästyy, muut toimet korostuvat.

– Silloin varmasti korostuu säästämisen merkitys ja erityisesti se, millainen talvi tulee olemaan meillä, Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Uskon siihen, että Olkiluoto kolmonen saadaan talvella käyttöön ja sillä on erittäin suuri osuus suomalaisten energian turvaamisessa.

Suomi saa sähköä myös naapurimaista, Ruotsista ja Norjasta.

– Eihän tilanne poikkea normaalista muuten kuin siinä, että meillä ei ole enää linjaa Venäjälle. Venäjän sähkö on pois suljettu tässä tilanteessa. Ihan samanlainen tilanne kuin muinakin talvina. Ei tämä mikään dramaattinen muutos ole, Lintilä sanoo Ylelle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS