Verkkouutiset

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Ankarassa perjantaina. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN

Mika Aaltola: Näistä syistä Turkki hyväksyi Suomen

Nato-neuvotteluissa ei tutkijan mukaan ollut kyse myönnytyksistä.

Suomen ja Turkin Nato-solmun ratkaiseminen auttaa myös ruotsalaisia ymmärtämään Turkin vaatimuksia. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä sunnuntaina. Turkki ilmoitti perjantaina ratifioivansa Suomen Nato-jäsenhakemuksen.

Nyt ”riman korkeus” tunnetaan myös Ruotsissa, jonka jäsenhakemusta Turkki ei toistaiseksi ole hyväksynyt, UPI-johtaja arvioi.

– Moni asia nytkähtää eteenpäin myös Ruotsissa, kun terrorismilaisäädäntö saadaan lävitse. Suomi ylitti Turkin riman tällä erään. Nyt, kun riman korkeus tiedetään, eiköhän Ruotsikin ylitse pääse. Maailma tietysti yhä enemmän täynnä epävarmuuksia. Katsotaan, Aaltola kirjoittaa.

Aaltolan mukaan Suomi ei ole neuvotteluissa Turkin kanssa antanut periksi Ruotsia enemmän, vaan Suomen ja Turkin välille syntyi parempi keskusteluyhteys ja yhteinen tilannetietoisuus.

Muun muassa Suomen terrorismirikoslainsäädäntöön tehdyt muutokset vaikuttivat Turkin asenteisiin, Aaltola arvioi.

– Suomi sai sen aikaiseksi ja siten meillä on lainsäädännöllisiä kykyjä terrorilistatuttaja organisaatiota koskien, niiden toiminnan ja rahoituksen estämiseksi.

– Suomen uskonnonvapauslaki oli myös taustasyy. Se on eurooppalaisittain konservatiivinen. Kysymys on ollut suomalaisesta tavasta arvottaa vapauksien välistä suhdetta, hakea vapuksien tasapainoa, Aaltola kirjoittaa.

Myös tietojenvaihto eri viranomaisten välillä ja parempi tietoisuus terroristijärjestöksi luokitellusta PKK:sta on Aaltolan mukaan ollut oleellista.

Aaltola tarkentaa myöhemmin Twitterissä, että hänen mielestään keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisista myönnytyksistä Turkille on harhaanjohtava,  sillä se vie huomion pois ”itse pihvistä”, diplomatiasta ja yhteisymmärryksen hakemisesta.

– Kyseessä etupäässä Turkin avaus länteen. Suomelle annettiin NATO-reitti. Edes ruotsin antiterrorismilaki ei ole varsinainen myönnytys, laki on pitkään ollut valmisteilla, hän luonnehtii.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS