Verkkouutiset

Meilahden sairaalan kampus Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Mia Laiho Ylellä: Hoitajamitoituksesta luopuminen välttämätöntä

Kansanedustajan mukaan hoitajien määrä ei riitä mitoituksen toteuttamiseen.

Kokoomuksen kansanedustajan Mia Laihon mukaan on välttämätöntä, että hallituksen pitää luopua hoitajamitoituksen kiristämisestä ensi keväänä.

– Kyllä se on välttämätöntä. Meillä ei kerta kaikkiaan pystytä sitä täyttämään ja se tulee johtamaan siihen, että yhä enemmän hoitopaikkoja joudutaan sulkemaan, Laiho sanoi maanantaina Ylen A-studiossa.

Hoitajamitoitus nousee ensi huhtikuussa 0,7 hoitajaan. Jo nykyinen 0,6 hoitajan mitoitus on aiheuttanut sen, että hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan.

Mia Laihon mukaan hoitajamitoituksen ongelmana on se, että hoitajien määrä ei riitä sen toteuttamiseen.

– Pitää varmistaa, että meillä on osaavaa henkilöstöä kaikissa niissä tehtävissä, missä sitä tarvitaan, nimenomaan terveydenhuollon ammattilaisia.

– Nyt jos otetaan vain yksi palanen siitä kokonaisuudesta ja laitetaan sinne mitoitus, me aiheutamme ongelmia muualla väistämättä, Laiho sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan hoitajamitoituksesta luopuminen olisi viimeinen keino. Hän pitää kuitenkin mahdollisena sitä, että mitoituksen nostamista voidaan siirtää esimerkiksi vuodella eteenpäin “tiukan paikan tullen”.

– Sitä en voi hyväksyä missään nimessä, että me alamme taloudellisista syistä heikentämään suunniteltua vanhustenhuollon parantamista, Lindén sanoi.

Ministerin mukaan esimerkiksi hoiva-avustajia voidaan nopeasti kouluttaa avustaviin tehtäviin helpottamaan hoitajien työtaakkaa.

– En vähättele tätä haastetta, se on todella iso haaste, mutta meillä on niin huonokuntoisia vanhuksia siellä ympärivuorokautisessa hoivassa, että siellä oikeasti tarvitaan ja myös siellä oleva henkilökunta tarvitsee lisää työtovereita.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS