Verkkouutiset

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Matti Vanhanen: Maakuntaveroon liittyy todella suuria ongelmia

Valtiovarainministerin mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto pitää rahoittaa valtion kassasta maakuntaveron sijaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan parlamentaarisen maakuntaverokomitean työ toi aivan uutta tietoa maakuntaverosta ja osoitti siihen liittyvät ”todella suuret ongelmat”.

– Ongelmat liittyvät ennen muuta siihen, että verotasoerot eri puolilla maata kasvaisivat kohtuuttoman suuriksi. Tämän seurauksena veron hyväksyttävä taso tulisi olemaan todella matalalla, marginaalista luokkaa, Matti Vanhanen sanoi Verkkouutisille valtiovarainministeriön toimittajatilaisuudessa.

Vanhasen mielestä sosiaali- ja terveydenhuolto pitäisi rahoittaa valtion kassasta.

– Keskustan peruslähtökohta on se, että sosiaali- ja terveydenhuolto toteutetaan yhteisesti rahoitettuna ja maakuntaveroa ei olisi luontevaa käyttää ihmisten terveyden hoitamiseksi, Vanhanen sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi Verkkouutisille, että maakuntaveroa voidaan katsoa siinä vaiheessa, kun maakuntien tehtävät laajenevat.

– Kurvisen kanta on looginen. Se on ollut keskustan lähtökohta, eli maakuntaveron rooli voisi olla niissä muissa tehtävissä, ei sosiaali- ja terveydenhuollon rahoittamisessa, Vanhanen sanoi.

Poliittinen linja määriteltävä uudelleen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-ministeriryhmä linjasi viime syksynä, että hallitus sitoutuu verotusta ja rahoitusta koskevan lainsäädännön valmistumiseen hallituskauden aikana sekä sen voimaantuloon viimeistään vuonna 2026.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi viime viikolla Verkkouutisille, että sosialidemokraattien kanta on, että maakuntaveron käyttöönoton valmistelu aloitetaan tällä vaalikaudella sen varmistamiseksi, että vero tulisi käyttöön vuonna 2026.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo puolestaan sanoi Verkkouutisille, että maakuntavero tulee osana sotea tai sitten ei tule sotea. Myös vihreät ovat maakuntaveron kannalla.

Vanhasen mielestä hallituksen täytyy keskustella, onko hallituksen syksyllä tekemä linjaus toteutettavissa parlamentaarisen maakuntaverokomitean työn jälkeen. Komitean työ valmistui maaliskuussa.

– Tässä on edessä ensin poliittisen linjan määrittely, onko syksyllä tehty linjaus toteutettavissa sen jälkeen, kun komitea teki tästä perustyön. Komitean työtä ei ollut syksyllä käytettävissä, Vanhanen sanoi.

Maakuntaverokomitea jäi erimieliseksi. Komitean mielestä maakuntaveron käyttöönoton tarpeellisuutta pitäisi pohtia siinä vaiheessa, kun hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja jos alueiden tehtäväkenttää olennaisesti laajennetaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)