Verkkouutiset

Tuhottu Mariupol. LEHTIKUVA / AFP Andrey Borodulin

Mariupolissa kuollut ainakin 22 000 asukasta

Venäjä vaatii uhrien omaisia sanomaan, että uhrit ovat Ukrainan armeijan aiheuttamia.

Mariupolin kaupunginjohtajan neuvonantaja Petro Andrjuštšenko sanoo CNN:lle, että Venäjän kolmen kuukauden hyökkäyksen aikana Mariupolissa kuoli vähintään 22 000 asukasta.

Kaupunkiin sodan ajaksi jäänyt Andrjuštšenko sanoo, että kaupunki on lisäksi tartuntatauti- ja ympäristökatastrofin äärellä.

– Venäjän federaatiota ei kiinnosta ihmiset lainkaan. Sen jo todistaa se, kuinka he käyvät sotaa Ukrainan rauhanomaista väestöä vastaan. Tämän takia toivomme kansainvälisten tahojen suoraa väliintuloa, koska epidemiariski on Mariupolissa äärimmäisen korkea, sanoi Andrjuštšenko ja lisäsi:

-Ruumismyrkyt leviävät sateiden aikana sadeveden kautta, asukkaidemme immuniteetti on muutenkin heikentynyt, kun he eivät ole kolmeen kuukauteen saaneet syödä ja juoda kunnolla. Lisäksi terveydenhoito käytännössä puuttuu kaupungista.

Jo aiemmin Andrjuštšenko sanoi viestipalvelu Telegramissa, että erään korkean kerrostalon raunioista löytyi 200 ihmisen ruumiit, jotka olivat jo pitkällä hajoamisvaiheessa.

– Koska paikalliset asukkaat kieltäytyivät pakkaamasta ja hautaamasta kuolleiden ruumiita, Venäjän hätätilaministeriön edustajat poistuvat paikalta. Ruumiit jäivät paikalleen. Hajoavien ruumiiden löyhkä voidaan haistaa koko korttelin alueella, koska rauniot ovat osittain purettuja.

Lisäksi Andrjuštšenkon mukaan ruumiiden hautaamista vaikeuttamat venäläismiehittäjän asettamat vaatimukset. Venäläiset vaativat, että ruumis on tuotava ruumishuoneelle ja sitä noutavan omaisen tulee suostua sanomaan nauhoitettavalle videolle, että uhrin surmasi Ukrainan armeija.

Andrjuštšenko sanoo Mariupolin olevan nyt aavekaupunki. Asukkaat saavat liikkua kaupungissa vain erityisten kulkulupien turvin ja ”suodatusjärjestelmän” pelko estää heitä pakenemasta.

– Kaupungissa on äärimmäisen pimeää. Kaikkialla on kalmanhaju ja palamisen katku, Andrjuštšenko kiteyttää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS