Verkkouutiset

Ukrainalaisia pakolaisia Zaporižžjassa. LEHTIKUVA / AFP Ed Jones

Ukrainalaiset kuvailevat hyökkääjän ”suodatuksen” kauhuja: Ihmisiä katoaa jäljettömiin

Venäjän asevoimat on perustanut käsittelykeskuksia, joissa siviilejä kuulustellaan väkivaltaisesti.

Venäjän valtaamilta alueilta pakenevat ukrainalaiset siviilit kertovat joutuneensa käymään läpi niin kutsutun filtraatio- eli suodatusprosessin, jota kuvaillaan raa’aksi ja epäinhimilliseksi, kertoo CNN.

Kun venäläiset joukot alkoivat valloittaa kyliä ja kaupunkeja Itä-Ukrainassa maaliskuun alussa maahan tunkeutumisensa jälkeen, alkoi ilmaantua todisteita siitä, että siviilejä pakotettiin nöyryyttäviin henkilöllisyystarkastuksiin ja usein väkivaltaisiin kuulusteluihin ennen kuin heidän sallittiin lähteä kodeistaan ja matkustaa alueille, jotka ovat edelleen Ukrainan joukkojen hallinnassa.

Kolme kuukautta kestäneen sodan aikana suodatusprosessista on tullut osa Venäjän miehityksen alaista todellisuutta.

Siviilejä viedään Venäjän asevoimien perustamille suodatusleireille, jossa heiltä muun muassa otetaan sormenjäljet ja heidät kuvataan. Verkkouutiset on kertonut käsittelykeskuksista tässä.

Oljeksandr Vdovychenko joutui väkivaltaiseen kuulusteluun, jossa häntä lyötiin päähän useita kertoja. Häneltä kyseltiin poliittisista näkemyksistä, tulevaisuudensuunnitelmista ja sotaan liittyvistä mielipiteistä.

Venäläissotilaat ja Venäjä-mieliset kapinalliset tarkastivat Oljeksandrin asiakirjat, ottivat häneltä sormenjäljet ja riisuivat hänet tarkistaakseen, oliko hänellä kansallismielisiä tatuointeja tai sotilasvarusteiden käytön tai kantamisen aiheuttamia jälkiä.

– He yrittivät saada hänet kertomaan jotakin hakkaamalla häntä, Oljeksandrin tytär Maria Vdovychenko kertoo CNN:lle.

Marian sanoo isän saaneen niin monta iskua päähänsä kuulusteluissa viime kuussa, että useiden lääkärintarkastusten mukaan Oljeksandrin näkö on vaurioitunut pysyvästi.

Silti Oleksandrin sanotaan olevan yksi onnekkaista, koska hän selvisi ”suodatuksesta”.

CNN haastatteli useita suodatusprosessin läpikäyneitä ukrainalaisia. Monet pelkäävät puhua julkisesti, koska he ovat huolissaan edelleen miehitetyillä alueilla olevien sukulaistensa ja ystäviensä turvallisuuden puolesta.

Haastatellut kertoivat, että heiltä oli uhkailtu ja nöyryytetty prosessin aikana. Venäläisjoukkojen ja separatistitaistelijoiden kerrotaan myös noutaneen ihmisiä, jotka ovat sen jälkeen kadonneet jälkiä jättämättä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS