Verkkouutiset

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo eduskunnassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maria Ohisalo HS:lle: Valtion menoja ei saa leikata liian äkkiä

Vihreiden mukaan ympäristölle haitallisista tuista olisi kerättävissä miljardeja euroja.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan puolue ei sitoudu valtiovarainministeriön esitykseen, että valtion taloutta pitäisi sopeuttaa yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Tämä on todella kova vauhti, Maria Ohisalo sanoo Helsingin Sanomille.

Vihreät tasapainottaisi budjetin vuoteen 2035 mennessä, jolloin Suomen pitäisi lain mukaan olla hiilineutraali. Tärkeät vihreän siirtymän investoinnit on tehtävä ja siksi valtion budjetista ei voi leikata liikaa liian nopeasti, Ohisalo sanoo.

Vihreiden mukaan sopeuttaminen pitää kuitenkin aloittaa jo ensi kaudella. Esimerkiksi ympäristölle haitallisista tuista olisi puheenjohtajan mukaan kerättävissä miljardeja euroja. Puolue keräisi rahaa myös sokeri- ja tupakkaverolla.

– Miljardin vihreä verouudistus voitaisiin tehdä jo ensi kaudella. Kun ympäristölle haitallisia tukia pystyttäisiin karsimaan ja laittamaan enemmän hintaa saastuttavalle toiminnalle, voisi olla mahdollisuus alentaa työn verotusta, Ohisalo toteaa.

Maria Ohisalon mukaan valtion kasvavat korkomenot pitää ottaa huomioon, mutta tulevaisuuden kasvun eväitä ei saa leikata.

– Jos nyt lähdemme leikkaamaan koulutuksesta ja sosiaaliturvasta, meillä ei 2030-luvulla ole hyvinvoivia työntekijöitä, joita väestön ikääntyessä tarvitsemme.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS