Verkkouutiset

Vuokra-asunnon jälleenvuokraus loman ajaksi voi olla houkutteleva vaihtoehto. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Luvaton asunnon kesävuokraus voi johtaa vakaviin seuraamuksiin

Vuokrahuoneiston luvaton jälleenvuokraus on vakava sopimusrikkomus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesän kynnyksellä moni asunto jää tyhjäksi, kun asukkaat suuntaavat lomalle. Vuokra-asunnon jälleenvuokraus loman ajaksi voi tällöin olla houkutteleva vaihtoehto.

Laki lähtee kuitenkin siitä, että jälleenvuokraus eli koko huoneiston vuokraaminen eteenpäin on vuokralaiselle kiellettyä, ellei hän ole saanut vuokranantajalta lupaa, toteaa Suomen Vuokranantajat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Vuokralainen tarvitsee jälleenvuokraukseen siis aina vuokranantajan luvan. Vastuullisesti toteutettuna jälleenvuokraus on sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa.

– Vuokrahuoneiston luvaton jälleenvuokraus on vakava sopimusrikkomus. Lain mukaan se voi oikeuttaa vuokranantajan purkamaan sopimuksen jopa välittömästi. Purkamisen johdosta vuokralaista voidaan vaatia korvaamaan vuokranantajalle uudelleenvuokrauksesta aiheutuvat kulut ja menetetty vuokratulo. Asunnon lyhytaikainenkin vuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta voi johtaa oman kodin menettämiseen ja korvausvastuuseen, Aarnivuo varoittaa.

Jos asunnon haluaa jälleenvuokrata kesän ajaksi, vuokranantajalta kannattaa pyytää siihen lupa hyvissä ajoin. Lupa saattaa hellitä vuokranantajalta esimerkiksi sillä ehdolla, että hän saa hyväksyä tulevan kesäasukkaan, Aarnivuo vinkkaa.

Jälleenvuokraus ei ole riskitöntä

Asunnon jälleenvuokraus ei vapauta vuokranmaksusta tai muista vastuista. Ellei toisin ole sovittu, huoneiston alun perin vuokrannut ensivuokralainen vastaa vuokranmaksusta ja huoneiston mahdollisesta vahingoittumisesta, vaikka hän olisi jälleenvuokrannut sen.

Jälleenvuokraukseen liittyviä riskejä voi pyrkiä hallitsemaan valitsemalla jälleenvuokralaisen huolellisesti, tarkastamalla hänen luottotietonsa sekä vaatimalla häneltä riittävää vakuutta. Aarnivuon mukaan jälleenvuokralaiselta kannattaa yhtä lailla vaatia laajaa kotivakuutusta vastuuvakuutusosalla.

– Ikävimmässä tilanteessa jälleenvuokralainen on jäänyt asuntoon majailemaan, jolloin muutto takaisin kotiin on vaatinut häädön hakemista, Aarnivuo kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)