Verkkouutiset

Jalankulkijoita lumisella Kauppatorilla Helsingissä 8. joulukuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lumisateet jatkuvat, talven pakkasennätys menossa rikki

Lapissa pakkaslukemat voivat lähennellä 30 astetta.

Lunta on satanut tällä viikolla runsaasti osassa maata. Lunta on tulossa lisää vielä loppuviikollakin, Foreca ennustaa.

Torstai-iltapäivään mennessä suurimmat lumensyvyydet on mitattu Kymenlaaksossa Pyhtään lentokentällä sekä Lapissa Enontekiön Näkkälän havaintoasemalla, 32 senttimetriä. Kymenlaaksossa Virolahden Koivuniemen havaintoasemalla lunta on ollut 30 senttimetriä.

Lumisade jatkuu suuressa osassa maata torstain aikana.

– Sadealue on kuitenkin muuttunut jo hajanaisemmaksi ja välillä lumisateessa on myös taukoja. Paikallisesti lunta voi kuitenkin tulla vielä ajoittain sakeastikin, etenkin maan itä- ja keskiosassa, Joonas Koskela sanoo blogissa.

Lumisateet jatkuvat myös perjantaina, mutta jo hieman torstaita paikallisempina.

– Kaakkois-Suomessa voi kuitenkin sataa vielä reippaamminkin lisää lunta, kun matalapaineen osakeskus liikkuu Suomen kaakkoispuolitse itään. Ennusteessa on kuitenkin epävarmuutta ja runsaimmat sateet näyttäisivät osuvan aivan rannikon ja kaakkoisrajan tuntumaan. Mereltä voi lisäksi ajautua sakeampaa lumisadetta lounaisrannikolle. Pohjoisessa lunta voi kertyä yleisesti muutamia senttimetrejä, Pohjanmaalla paikoin viitisen senttimetriä.

Ennen viikonloppua lämpötilat ovat enimmäkseen 10 pakkasasteen lauhemmalla puolella. Jos pilvipeite rakoilee, lämpötila voi kuitenkin laskea paikoin maan eteläosassa 10 pakkasasteen tuntumaan ja pohjoisessa 10 ja 20 pakkasasteen välille.

Lauantaina lumisateet jäävät jo suuressa osassa maata vähäisiksi. Sunnuntaina lumisateita voi esiintyä maan eteläosassa.

Ensi viikon alkuun ennakoidaan entistä kylmempää säätä.

– Heti ensi viikon alussa hätyytellään tämän talven pakkasennätystä. Mikäli Lapissa on korkeapaineen myötä selkeää, lämpötila laskee laajalti −20 ja −30 asteen välille. Etelässäkin on tulevalla viikolla mahdollisesti yleisemmin −10 asteen lukemia, Koskela ennustaa.

Talven toistaiseksi kylmin lämpötila on Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 21. marraskuuta mitattu tasan 26 pakkasastetta.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS