Verkkouutiset

Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Excelerate Energy -yhtiön toimitusjohtaja Steven Kobos (vas.) kuuntelevat Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickeyn puhetta tiedotustilaisuudessa Gasgrid Finland Oy:n neuvotteluiden lopputuloksesta LNG-terminaalilaivan hankinnasta Helsingissä 20. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

LNG-terminaalilaiva tulee – ”yhdellä lastilla pyörittää paperitehdasta toista vuotta”

Vuokrasopimus mahdollistaa käytännössä irtautumisen venäläisestä energiasta.

Gasgrid Finland Oy ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy Inc. ovat tänään allekirjoittaneet LNG-terminaalilaiva Exemplaria koskevan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen.

Asiasta tiedottavat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Laiva tulee turvaamaan Suomen huoltovarmuutta ja auttaa kattamaan Suomen kaasuntarvetta Venäjän putkikaasun tuonnin katketessa.

– Mitä pitäisi ymmärtää tämän nyt tehdyn sopimuksen  ja laivan mittakaavasta? Jotakin siitä kertoo se, että LNG terminaalilaivan yhdellä lastilla pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta, kuvasi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä kyse on satamaan ankkuroitavasta terminaalista, jossa nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Tarkoitus on, että se seisoisi satamassa Etelä-Suomessa ja sitä tankattaisiin säännöllisesti pienemmillä tankkereilla.

Terminaalilaiva on 291 metriä pitkä ja 43 metriä leveä.

Saarikon mukaan kyseessä on ”merkittävä askel energian huoltovarmuuden parantamiseksi Suomessa ja se käytännössä tulee mahdollistamaan irtautumisen venäläisestä energiasta.”

Terminaalilaiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi.Laivaa varten rakennetaan tarvittavat satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille.

Gasgridin mukaan projektin aikataulu tarkentuu kesäkuussa. LNG-terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat sen arvion mukaan 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 460 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien kaasun tarve turvattu

Maakaasun osuus Suomen kaikesta energiankäytöstä on noin viisi prosenttia. Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen. Vuokrattava LNG-laiva turvaa erityisesti teollisuuden kaasunsaantia.

Kotitalousasiakkaiden kaasun tarve pystytään kattamaan kaikissa tilanteessa. Huoltovarmuuskeskus (HVK) on varautunut huolehtimaan kaasuverkkoon liittyneiden kotitalousasiakkaiden, eli niin sanittujen suojattujen asiakkaiden tarpeista. Lisäksi HVK valmistelee valmiutta huolehtia myös sosiaali- ja terveydenhuollon kohteiden sekä energiakriittisen elintarviketeollisuuden kaasun tarpeesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS